Muskusrat

Waterschap drijft muskusrat in het nauw: populatie in jaar tijd met 30 procent afgenomen

Muskusrat
Muskusrat © RTV Oost
De afgelopen 25 jaar waren er niet zo weinig muskusratten in Noordoost-Overijssel als nu. En dat is goed nieuws, zegt Waterschap Drents Overijsselse Delta; de dieren graven gangen, waardoor dijken en oevers verzakken. Volgens het waterschap komt de afname door een nieuwe bestrijdingsmethode.
De muskusrat is berucht om zijn graafschade én voortplantingsdrift: over het gehele jaar kan een spannetje voor veertig nakomelingen zorgen.
Daarom is het belangrijk om het probleem bij de bron aan te pakken, zegt Herald van Gerner van het waterschap. "We proberen ze bij hun hol te pakken, waardoor ze niet de kans krijgen in dijken te graven en minder makkelijk kunnen voortplanten."

Flinke afname

De nieuwe methode werpt zijn vruchten af: het waterschap ving vorig jaar dertig procent minder ratten dan het jaar er voor (5.214 ratten in 2018, tegenover 7.389 in 2017). Het waterschap maakt hieruit op dat de populatie muskusratten is afgenomen. 
En daar zijn vooral boeren blij mee, zegt Van Gerner. De gangen van de ratten zorgen er regelmatig voor dat boeren met de trekker vastzitten, of koeien hun poten breken. "Wij hebben vorig jaar een stuk minder klachten gekregen dan het jaar ervoor", zegt Van Gerner. 

Waterrijke veenweidegebieden

De muskusrat, die per jaar makkelijk dertien kruiwagens kan vergraven, zit vooral in de waterrijke veenweidegebieden in West-Overijssel en Zuidwest-Drenthe. In de driehoek Zwolle-Kampen-Genemuiden daalt het aantal gevangen ‘waterkonijnen’ het sterkst. In 2014 werden er nog 9.449 gevangen, tegen 583 vorig jaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.