nieuws

Meerderheid Tweede Kamer wil dat Onderzoeksraad vuurwerkramp onderzoekt

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Onderzoeksraad zich buigt over de vuurwerkramp
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Onderzoeksraad zich buigt over de vuurwerkramp © RTV Oost
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid zich buigt over de Enschedese vuurwerkramp. Dat bleek donderdagochtend tijdens de Vaste Kamercommissie Justitie & Veiligheid.
De Kamercommissie dient nu een verzoek in bij de Onderzoeksraad – de organisatie die onder leiding van voorzitter Tjibbe Joustra de afgelopen jaren tal van omvangrijke rampen en ongelukken onderzocht – om het 1.200 pagina’s tellende dossier van klokkenluider en oud-Europarlementariër Paul van Buitenen nader onder de loep te nemen.

Dit onderzoek is dusdanig complex en technisch dat de Kamerleden aan de Onderzoeksraad vragen om nader advies. Van Buitenen zelf hoopt dat dit op en den duur leidt tot een parlementaire enquête.

Complottheorie
Van Buitenen klaagt in zijn rapport vrijwel alle instanties, die de afgelopen jaren onderzoek hebben gedaan naar de vuurwerkramp, aan. Vrijwel geen enkele organisatie komt er ongeschonden vanaf en Van Buitenen beschrijft een soort complottheorie. "Er moet helderheid over komen of daar sprake van is", aldus SP-Kamerlid Van Raak.
“En we moeten voor de toekomst lessen trekken of we vandaag de dag wel veilig omgaan met vuurwerk en de of de huidige regels ten aanzien van brandveiligheid deugen.”

Rol overheid
Van Buitenen trekt onder meer de conclusie dat het gehele rechercheonderzoek erop was gericht om de rol van de overheid af te zwakken. Die zou hebben gefaald bij het toezicht op de opslag van vuurwerk.
Het Kamerlid zegt op persoonlijke titel dat hij nu wil weten of er sprake was van een doofpot. “Als ik voor mezelf spreek: de onderste steen moet boven komen. Maar ook wil ik weten welke lessen we hier voor de toekomst uit kunnen trekken.”

Eerste vlammetje
De Kamer heeft het overigens niet over de vraag wie verantwoordelijk was voor het eerste vlammetje dat de ramp inluidde. Van Raak: “Wat mij betreft, moet dat uiteindelijk duidelijk worden. Maar daar is het nu nog te vroeg voor.”
Van Raak zegt ervan uit te gaan dat het onderzoek er nu daadwerkelijk komt: "De Onderzoeksraad is een onafhankelijk orgaan dat een verzoek altijd naast zich kan neerleggen. Maar het maakt meer indruk wanneer een meerderheid in de Tweede Kamer een dergelijk verzoek indient dan een individueel Kamerlid."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.