N50

OM eist werkstraf tegen trucker die man doodreed op N50 bij Kamperveen

Tegen de vrachtwagenchauffeur is een werkstraf van 240 uur geëist
Tegen de vrachtwagenchauffeur is een werkstraf van 240 uur geëist © iStock
Het oppakken van een saucijzenbroodje in zijn vrachtwagen had in september 2017 enorme gevolgen voor een chauffeur uit Meppel: hij reed in op een file op de N50 bij Kamperveen, waardoor een man uit Smilde om het leven kwam.
Tegen de 31-jarige Meppeler eiste het Openbaar Ministerie donderdag 240 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Hij heeft ‘aanmerkelijk onvoorzichtig gereden’, was de conclusie van de officier van justitie. Ze eiste ook twee jaar voorwaardelijke rijontzegging tegen de emotionele man.

Thuis nagedaan

“Ik heb de beweging van het oppakken van het broodje thuis al wel duizend keer nagedaan, maar ik kom er niet achter hoe ik de file over het hoofd heb kunnen zien. Na het moment van de klap, heb ik wel alles helder”, zei de chauffeur in de rechtbank in Meppel.
Zijn verklaring kwam er met horten en stoten uit. Anderhalf jaar na het ongeluk denkt de man er nog dagelijks aan terug.
Hij had een broodje gekocht bij een tankstation die ochtend. Toen hij het een paar minuten later - hij reed richting Kampen - wilde oppakken, ging het mis. Het broodje lag dertig centimeter lager naast zijn stoel in de middenconsole en de man lette daardoor één moment niet op de weg. Hij zag niet dat voor hem een file ontstond.

'Auto gelanceerd'
Met ongeveer 70 kilometer per uur klapte hij op de auto van de man uit Smilde, die daardoor honderd meter vooruit schoot. Volgens getuigen werd hij gelanceerd. De 37-jarige man liep een groot aantal botbreuken op, waardoor een lichaamsader scheurde. Hij overleed korte tijd later.
Andere automobilisten, die de vrachtwagen zagen aankomen, waren uit voorzorg al uitgeweken naar de vluchtstrook. “Dit gaat niet goed, die ziet de file niet”, zei een van hen later tegen de politie.

Onder invloed

Het slachtoffer uit Smilde had een grote hoeveelheid speed in zijn bloed, bleek uit onderzoek. Of dat de oorzaak was dat hij niet naar de vluchtstrook was uitgeweken, blijft onduidelijk. Volgens de officier van justitie heeft het drugsgebruik niet bijgedragen aan het ongeluk. De schuld ligt volledig bij de Meppeler, vindt zij. Hij had de file moeten zien.

'Alleen maar verliezers'

Omdat de man zijn rijbewijs voor zijn werk nodig heeft, vond de aanklaagster het te ver gaan om het nu af te pakken. Daarom eiste ze een voorwaardelijke ontzegging. Als de man opnieuw een misdrijf pleegt, is hij het wel kwijt.
De advocaat van de Meppeler vroeg vrijspraak. Hij vindt dat zijn cliënt niet verwijtbaar heeft gehandeld. De ouders en zus van het slachtoffer waren ook bij de rechtszaak. Via hun advocaat zeiden ze tegen het slachtoffer dat deze zaak alleen maar verliezers kent. De rechter doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.