nieuws

Groei bedrijven Enschede loopt vast: "Gemeente moet meer geld uitgeven aan behoud talent"

Het is één van de plekken in Twente waar de afgelopen jaren veel banen zijn ontstaan: de CeeCee in de wijk Roombeek in Enschede. Zo'n 30 bedrijven met zo'n 1200 banen, twee keer zoveel als drie jaar geleden. Alleen is de groei nu geremd, omdat er niet genoeg mensen kunnen worden gevonden voor vrij specifieke vacatures, zoals softwareontwikkelaar, programmeur en grafische vormgever.
Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Marc Woesthuis, directeur van Trimm, één van de bedrijven gevestigd op de CeeCee, dat - aldus de website - niet gezien moet worden als een standaard bedrijventerrein, maar eerder als een creatieve broedplaats. "We hebben vacatures openstaan die we moeilijk ingevuld krijgen. 10 tot 15 procent groei kunnen we niet realiseren. Dat is niet alleen bij ons, maar ook bij andere bedrijven. Hoe lossen we dat op? We besteden werk uit in de Oekraine en Servië. Neveneffect daarvan is, die economie realiseren we niet hier maar elders."

Studenten vinden bedrijven niet

Ook directeur Arjan van Liere van Present Media ziet de problemen met het vullen van vacatures én de oorzaken: "Enerzijds zijn ondernemers vooral op hun eigen activiteit gericht, dat zouden we meer kunnen bundelen door bijvoorbeeld innovatiefestivals te organiseren, dan worden we zichtbaarder, want daar schort het aan."
"Studenten weten bedrijven amper te vinden, weten niet wat voor prachtige producten we hier ontwikkelen. Dat ligt ook bij het onderwijs, die zouden meer naar buiten moeten gaan meer moeten organiseren, meer ook richting die bedrijven."
Er gebeurt nu ook al veel op de CeeCee om talent te behouden aldus Woesthuis en Van Liere: "We hebben bijvoorbeeld de CeeCee community, een coöperatie in de kelder van het oude Grolsch-gebouw waarbij vijftig tot zestig jonge talenten aan de slag zijn. Een samenwerking tussen ROC, gemeente en bedrijven om samen te zorgen dat we jong talent in dit gebied krijgen."
Toch kan er ook meer gedaan worden door de overheid, denken de ondernemers: "Gemeente en de regio zouden die handschoen echt moeten oppakken, dat we met meer middelen deze talentstrijd gaan winnen," aldus Woesthuis die samen met andere ondernemers in continue overleg is met de gemeente: "Dit is geen lokale strijd, dit is geen regionale strijd: dit is een strijd op het wereldtoneel. En dan moet je met andere mogelijkheden en meer geld deze wedstrijd aangaan. Wij willen wel. En we moeten vanuit de publieke overheid een beetje power hebben om actie te krijgen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.