rechtbank

OM eist werkstraf tegen dochter die zwakbegaafde vader uit Rijssen bestal

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo © RTV Oost/ Allard Olsman
Tegen een 33-jarige vrouw uit Winterswijk is een werkstraf geëist van 180 uur, omdat ze ruim 42.000 euro zou hebben gestolen van haar zwakbegaafde vader uit Rijssen. Tegen de 60-jarige partner van de vrouw, die zou hebben geholpen bij de diefstal, is vanmorgen in Almelo dezelfde straf geëist.
Naast de werkstraf eiste de officier van justitie ook een voorwaardelijke werkstraf tegen beiden. Ook zouden ze het verdwenen geld terug moeten betalen. 
De diefstal kwam in 2017 uit toen er bij de afdeling sociale zaken van de gemeenten Rijssen-Holten informatie binnen kwam over de armlastige situatie waarin de Rijssense vader verkeerde. Hij moest rondkomen van 10 euro in de week, terwijl hij een normaal loon kreeg bij de sociale werkvoorziening en in 2015 een erfenis van 35.000 euro kreeg.

Lege rekeningen

De Sociale Recherche ging op onderzoek en ontdekte dat rekeningen van de man bijna leeg waren. De dochter van de Rijssenaar had samen met haar partner grote bedragen geld weggehaald. Daarmee zouden niet alleen dure spullen zijn gekocht, de vader had ook een auto die ze gebruikten op zijn naam staan. Hij draaide zodoende op voor de kosten van het voertuig, van wegenbelasting tot benzinegeld. Ook was er in Winterswijk verbouwd op kosten van de Rijssenaar.
Na hun aanhouding vertelden dochter en partner dat de vader niet in staat was geweest om zijn eigen financiële huishouding bij te houden en hen had gemachtigd om dat te doen. De twee zeggen dat ze meermaals geld leenden van de vader en verder goed voor hem zorgden. Zo zouden ze grote investeringen gedaan hebben in zijn woning, maar daar is bij een huisbezoek door onderzoekers niets van gebleken.

'Etensrestjes'

De officier van justitie zegt dat de twee helemaal niet goed voor de vader zorgden. De man kon één keer in de week naar Winterswijk komen om daar 'etensrestjes' en 'supermarktmaaltijden die ver over de datum waren' op te halen. Volgens de officier van justitie zorgden de twee wel goed voor zichzelf. 
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.