nieuws

Onderzoeksraad voor Veiligheid biedt op korte termijn uitsluitsel over vervolgonderzoek vuurwerkramp

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt op korte termijn te beslissen of ze zich over de vuurwerkramp buigt. “Die beslissing hoeft geen maanden te duren”, aldus woordvoerster Sara Vernooij. Mocht het daadwerkelijk tot een onderzoek komen, dan duurt dat gemiddeld al snel een jaar, aldus de zegsvrouw.
Zoals vanochtend gemeld, dient de Kamercommissie een verzoek in bij de Onderzoeksraad – de organisatie die onder leiding van voorzitter Tjibbe Joustra de afgelopen jaren tal van omvangrijke rampen en ongelukken onderzocht – om het 1.200 pagina’s tellende dossier van oud-Europarlementariër Paul van Buitenen nader onder de loep te nemen. Donderdagochtend sprak een meerderheid in de Tweede Kamer zich uit voor dit onderzoek.

Snel beslissing

Volgens Sara Vernooij, woordvoerster van de Onderzoeksraad, komt deze instantie een à twee keer per week bijeen. “Het kan zijn er dat nog wat extra informatie moet worden opgevraagd, maar vervolgens kan ook vrij snel de beslissing worden genomen of het gevraagde onderzoek er komt.”

Kamermeerderheid

SP-Kamerlid Ronald van Raak verklaarde donderdagochtend tegenover RTV Oost dat hij ervan uitgaat dat het onderzoek er nu komt. Vooral omdat een meerderheid van de Tweede Kamer hiertoe een verzoek indient bij de Onderzoeksraad.
Zegsvrouw Vernooij zegt hier niet op vooruit te willen lopen: “Het is de Raad die dat, als onafhankelijk instituut, geheel zelf bepaalt.”

Volgens de woordvoerster gelden er voor de Raad meerdere criteria: “Als Raad willen we de veiligheid in Nederland verbeteren. Dat doen we door onderzoek te doen, waarbij de vraag centraal staat of we lessen kunnen trekken voor de toekomst. Ook wordt er gekeken of er eventueel structurele verbeteringen zijn voor bepaalde sectoren. Met als uiteindelijke doel de veiligheid in Nederland te verbeteren.”

Gemiddeld jaar
Op dit moment lopen er elf grote onderzoeken bij de Raad. Mocht de Onderzoeksraad zich daadwerkelijk over het rapport-Van Buitenen buigen, dan duurt het volgens de zegsvrouw nog wel langer voor de resultaten bekend zijn. “Omdat het om lange diepgravende onderzoeken gaat, duren onze onderzoeken gemiddeld een jaar.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.