Deventer

'Blootwateryoga' in Deventer zwembad geeft vrije gevoel van nudistenstrand

Zwemmen zonder badkleding deden ze op gezette tijden al in het Deventer Borgelerbad. Eén keer in de maand kun je er nu ook in je blootje aan yoga doen.
Niet naakt, maar bloot. Dat zeggen de zwemmers en yoga-beoefenaren in het Deventer zwembad. Gewoon omdat het vriendelijker klinkt. Geen naaktyoga dus, maar blootwateryoga.

Grote familie

En vriendelijk gaat het er aan toe, zegt blootwateryoga-docent Berry Steenbruggen. "Mij persoonlijk doet het heel erg denken aan het nudistenstrand waar ik vroeger vaker kwam. Het voelt als een grote familie, broodje erbij, een heel vrij gevoel."
Iedere laatste zaterdag in de maand kan er nu bloot aan wateryoga gedaan worden. Een groep van zo'n twintig vaste klanten, met uitschieters naar vijftig, voelt zich er goed bij. 

Geen jonge meiden

"Een hele afwisselende groep", zegt Steenbruggen. "Van alle leeftijden. Alleen doen er geen jonge meiden aan mee. Je moet je toch van een kwetsbare kant laten zien. Misschien een gevoel van schaamte."
De standaard banentrekkers die naar het bad komen, zijn ook wat terughoudend. "Waarom zou ik, m'n badpak zit prima?", zegt de één. "De sauna, daar gaat alles uit. In het zwembad niet", zegt een ander.

Niet zitten

De beleving is heel persoonlijk, bij iedereen anders, vervolgt Steenbruggen. Dat geldt niet voor de yoga-oefeningen in het water. Die zijn volgens vast patroon, maar anders dan op het droge. Niet zittend, dat ga je koppie onder. En met veel minder druk op de gewrichten, dat is een groot verschil. "Vooral voor mensen met kunstgewrichten is het ideaal", aldus Steenbruggen. 
"Ik ben nu de enige blootwateryoga-docent in Deventer en wijde omgeving", besluit hij lachend. "Normaal ben ik tegen subsidies, maar dit soort leuke dingen kunnen juist dankzij subsidies. Zwembadpersoneel moet toch betaald worden. Dat is mooi. Net zoals ik het mooi vind dat het Deventer sportbedrijf voor dit soort dingen open staat."
Klik hier voor meer info.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.