Lonnekermeer

Landgoedeigenaar vreest natte voeten door beschermingsmaatregelen Lonnekermeer

Landgoedeigenaar vreest natte voeten door beschermingsmaatregelen Lonnekermeer
Landgoedeigenaar vreest natte voeten door beschermingsmaatregelen Lonnekermeer © RTV Oost
De maatregelen tegen de verdroging van het Lonnekermeer zijn in het verkeerde keelgat geschoten van de eigenaar van het naastgelegen Landgoed Oosterveld. Hij vreest dat de maatregelen leiden tot wateroverlast en vroeg de Raad van State vandaag om in te grijpen.
De provincie verleende een hele reeks vergunningen om het Natura 2000-gebied naast Hengelo nat te houden. Sloten en beken worden aangepakt en de afvoer van water wordt beperkt. 
Maar dat betekent wel dat de eigenaar van Landgoed Oosterveld natte voeten krijgt. Hij vreest ook dat veel bomen afsterven door rottende wortels en dat het landgoed niet goed kan worden bewerkt.

Provincie moet onderzoek doen

Onafhankelijke adviseurs van de Raad van State merkten eerder al op dat de grondwaterstand op het landgoed nog verder kan stijgen. Volgens die adviseurs moet de provincie daar nader onderzoek naar doen. Maar de provincie wijst die kritiek af.
Volgens de provincie zou uit eerder onderzoek al blijken dat de maatregelen geen grote problemen voor het landgoed opleveren. Bovendien zou de eigenaar de provincie niet toelaten op zijn landgoed peilbuizen te plaatsen.
De eigenaar wil eerst een onderzoek naar de grondwaterstanden. Daarna zijn peilbuizen welkom om de grondwaterstanden te blijven controleren. De Raad van State moet nu de hele reeks vergunningen beoordelen.
De uitspraak is over enkele maanden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.