Zwolle

Bioscoopfilm Overijsselse nachtburgemeesters gaat in april in première

Drie Overijsselse nachtburgemeesters spelen een prominente rol in een bioscoopfilm over het nachtleven in hun stad. Het gaat om de nachtburgemeesters van Enschede, Deventer en Zwolle. De film heet Wakers gaat op 19 april in première bij Pathé in Zwolle.
Daarna wordt de film ook in andere bioscopen vertoond. Welke dat zijn is nog niet bekend. De film is een ode aan het nachtleven en gaat over activiteiten die 's nachts plaatsvinden en wat mensen 's nachts zoal doen. De nachtburgemeesters brengen in de film een bezoek aan deze mensen. 

Met de politie mee

Vrijdagavond en -nacht waren er opnames in Zwolle. Die begonnen aan het begin van de avond in café de Singel waar burgemeester Meijer symbolisch als dag-burgemeester de stad overdroeg aan Jeroen van Doornik, de nachtburgemeester in Zwolle.
Daarna ging de filmploeg met de politie mee. Zo werd er bij de Sassenpoort gefilmd hoe fietsers zonder licht werden bekeurd. Verder ging de filmploeg mee naar incidenten.

Voormalig ziekenhuis en verplegend personeel

In Enschede bracht de nachtburgemeester een bezoek aan kunstenaars die 's nachts aan het werk waren in een voormalig ziekenhuis.
De nachtburgemeester van Deventer liet zien hoe de stadsdichter een gedicht voordraagt aan verplegend personeel van het ziekenhuis dat 's nachts aan het werk ging.

Duidelijkheid

De film is een initiatief van Martijn van Hese van de Partij voor Cultuur in Zwolle en van Jeroen van Doornik. Volgens hen hebben veel mensen wel eens van een nachtburgemeester gehoord maar weten ze niet wat deze zoal doet. De film moet daar duidelijkheid over geven.
Naast Deventer, Zwolle en Enschede werden er ook nachtburgemeesters gevolgd in Nijmegen en Groningen. In elke stad werd een ander thema in beeld gebracht.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.