CDA

CDA Overijssel erg kritisch op klimaatakkoord: ‘pas op met ons landschap’

Een stem op het CDA is op dit moment een ‘nee’ tegen het klimaatakkoord. Tenminste, een stem op CDA Overijssel. Lijsttrekker Eddy van Hijum is op dit moment uiterst kritisch.
In het akkoord staan zo’n 600 maatregelen voor onder meer verduurzaming en vermindering van het energieverbruik. Zo moeten er veel meer grote windmolenparken komen. Ook wordt het aantal zonneparken op daken en in weilanden uitgebreid.

Reality check
Het CDA Overijssel vindt de plannen onvoldoende realistisch. “Het is tijd voor een ‘reality check’. Ja, we moeten omschakelen naar schone energie, maar laten we het met verstand oppakken. Te beginnen met onze daken en bedrijventerreinen. Het is ook prima om gebouwen te isoleren. Pas alleen op met ons landschap", zegt Van Hijum.

Van Hijum doelt vooral op de plannen om agrarische grond te gebruiken voor zonneparken. “Daar zijn we echt op tegen. We willen de landbouw omvormen naar kringlooplandbouw, we willen een goede voedselproductie, we willen duurzame energie, maar het kan niet allemaal. Laten we geen kostbare agrarische grond opofferen voor zonneparken.”
Na maanden onderhandelen werd het klimaatakkoord vorige maand overhandigd aan het kabinet. Doel is om de CO2-uitstoot in Nederland fors terug te brengen. Het akkoord is voorlopig. Eerst wordt het doorgerekend door het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. Het kabinet besluit pas daarna welke onderdelen worden overgenomen.

Infrastructuur

Ook twijfelt Van Hijum of er wel goed genoeg wordt nagedacht over de infrastructuur die nodig is voor duurzame energieprojecten in weilanden. “Kan het wegennet het aan? Kan het elektriciteitsnet het aan? Zijn er voldoende alternatieve aanwezig wanneer het een dag niet waait of de zon niet schijnt?”
Lijsttrekker Eddy van Hijum van het CDA over het Klimaatakkoord
Van Hijum vindt dat de provincies zich kritisch moeten opstellen tegenover het klimaatakkoord om te voorkomen dat het landschap een rommeltje wordt.
De CDA-lijsttrekker maakt zich ook zorgen over het kostenplaatje. “Je kunt wel heel makkelijk tegen een sportvereniging of zorginstelling zeggen ‘investeer maar’, maar het moet ook financieel kunnen.”

RTV Oost heeft met haar publiek ook een verkiezingsprogramma geschreven: Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel.

Meer weten? klik op onderstaande afbeelding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.