nieuws

'Wolf niet afschieten, dier is kroon op natuurbeleid'

Provincies, boeren- en natuurorganisaties zijn het eens geworden over een nieuw wolvenprotocol. De Overijsselse gedeputeerde Hester Maij en Maurice la Haye van de organisatie Wolven in Nederland zijn tevreden. Maij: "We zijn nu voorbereid op de komst en mogelijke vestiging van de wolf in Nederland."
In het wolvenprotocol wordt duidelijk: de wolf is een zwaar beschermde diersoort. Natuurbeheerders proberen de wolf al jaren terug te laten keren naar Nederland, zegt La Haye. "We hebben daarvoor het natuurnetwerk aangelegd, gebieden ingericht."
Afschieten zit er dan ook niet in. Dat is ook helemaal niet nodig, vindt La Haye. "Er lopen voor zover we weten twee wolven rond in Nederland, tegen 800 duizend schapen. De angst van schapenhouders is misschien een beetje overtrokken."

Agressief gedrag

Het wolvenplan maakt voor uitzonderlijke situaties wel ruimte om een wolf af te schieten. Maar "agressief gedrag richting schapen is absoluut geen enkele reden om een wolf af te schieten", benadrukt La Haye. "Als schapenhouder ben je gewoon verplicht je dieren goed te beschermen."
Wat dan wel valt onder de uitzonderingen? Gedeputeerde Maij: "Hondsdolheid, of als er sprake is van agressief gedrag naar mensen of honden toe. Dan kunnen we een uitzondering maken, niet op basis van emotie maar op basis van veiligheid voor mensen of omgeving." 

Geld voor hond en hek

Het wolvenprotocol regelt dat schade, veroorzaakt door wolven, vergoed wordt via het faunafonds. "Schade bij zowel schapenhouders, veehouders, hobbyboeren als professionele ondernemers wordt vergoed", legt Maij uit. "Dat betekent dat alle schade die berokkent wordt, aan dieren tot aan landschap, voor vergoeding in aanmerking kan komen."
Een subsidieregeling om schapen preventief te beschermen tegen de wolf is niet opgenomen in het protocol, maar Overijssel is wel van plan zo'n regeling op te stellen. "Hoe we dat precies gaan doen moeten we met de Staten bespreken", zegt Maij. "Ik ben groot voorstander om ook preventieve maatregelen, zoals het aanschaffen van een hond of het plaatsen van hekken, te vergoeden."

'Kroon op natuurbeleid'

Het wolvenprotocol spreekt niet van een maximumaantal wolven in Nederland. "Op dit moment is er formeel nog geen wolf in Nederland gevestigd", zegt Maij. "De wolf is hier wel welkom, het is ook wel een beetje de kroon op het natuurbeleid."
"We hebben afgesproken: wanneer een wolf zich hier vestigt, gaan we die heel goed monitoren zodat we weten wat-ie met het leefgebied doet. Zodra we weten waar we het precies over hebben kunnen we weer het gesprek voeren over hoeveel en waar."
La Haye: "Uiteindelijk is het belangrijkste dat we met z'n allen gaan nadenken over welke ruimte we de wolf gaan geven. Wat ons betreft veel ruimte, we willen graag samenwerken met de wolf."
RTV Oost heeft een podcast over de terugkeer van de wolf. De podcast is hier te beluisteren
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.