rechtbank

OM eist forse werkstraf tegen leider jeugdbende Holten na brute beroving

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Getty Images
De officier van justitie heeft een werkstraf van 120 uur en vijf maanden voorwaardelijke jeugddetentie geëist tegen een twintigjarige man uit Holten. De man zou de leider zijn geweest van een criminele jeugdbende die op 16 mei 2017 een man uit Amsterdam naar Holten lokte en met bruut geweld beroofde bij het station.
De man zou daarnaast nog 180 uur werkstraf opgelegd moeten krijgen omdat hij op het moment van de beroving nog een voorwaardelijke straf boven zijn hoofd had hangen, vindt het Openbaar Ministerie (OM). 

Vals geld

Het slachtoffer, een negentienjarige Amsterdammer, was naar Holten gekomen om vals geld te kopen van iemand die hij op het zogenoemde dark web, een moeilijk vindbaar deel van het internet, had ontmoet. Aangekomen in Holten werd hij omsingeld door een groepje jongens die hem met een boksbeugel in elkaar sloegen en zijn tas met daarin het geld en persoonlijke spullen afpakten.
De zaak kwam uiteindelijk aan het rollen toen de man de trein terugnam naar Amsterdam. Een conducteur zag een tot bloedens in elkaar geslagen man zitten die in eerste instantie uit schaamte geen hulp wilde. De conducteur schakelde medische hulp in en op het station in Deventer werd de Amsterdammer uit de trein gehaald. In het ziekenhuis vertelde hij wat er gebeurd was. 

Psychopaat?

Onderzoek naar de telefonische contacten die hij had met de dark web-verkoper bracht de politie op het spoor van de jeugdbende. Uiteindelijk werden vijf verdachten aangehouden, drie van hen nog geen achttien jaar oud. Ze wezen allemaal naar de twintigjarige als de man die de Amsterdammer naar Holten had gelokt. 
De Holtenaar stond afgelopen voorjaar voor het eerst voor de rechter. De zaak werd toen werd uitgesteld omdat de officier van justitie grote zorgen had. De man kwam op jonge leeftijd al in contact met justitie en leek zo'n kort lontje te hebben dat getwijfeld werd of hij niet gewoon een psychopaat was. 

Langer lontje

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat het de goede kant op gaat met de man. Sinds de vorige zitting is hij in behandeling, gaat hij weer naar school en heeft hij een vaste baan. Zijn korte lontje is wat langer geworden doordat hij medicatie voor ADHD slikt. Gedragsdeskundigen zien een positieve ontwikkeling maar raden de rechters wel aan om verplicht contact met de jeugdreclassering op te leggen. 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.