nieuws

Deventer wethouder Kolkman stapt op: te weinig draagvlak in de raad

Jan Jaap Kolkman vertrekt als wethouder van Deventer. De PvdA'er voelt te weinig draagvlak in de gemeenteraad en wil zich op 27 februari laten ontslaan.
Het stoppen van Kolkman is opvallend omdat hij als sociaal bewogen wethouder populair is in de stad. In een brief aan de gemeenteraad beschrijft Kolkman waarom hij zijn functie als wethouder neerlegt. "Natuurlijk weet elk raadslid dat een wethouder alleen functioneert als lid van het college en niet zelfstandig besluiten kan of mag nemen. Dan weet je dat waardering, populariteit en draagvlak bij bewoners (..) maar beperkt in beschouwing wordt genomen. Ik heb me de kritiek uiteraard aangetrokken."
Ook laat Kolkman weten dat zijn werkzaamheden als wethouder invloed hebben op zijn privé situatie. "De intensiteit waarmee ik als Deventer jongen wethouder wil zijn, trekt een wissel op mijn persoonlijke leven."
Tekst gaat verder onder de afbeelding
De brief waarin wethouder Kolkman zijn vertrek aankondigt
De brief waarin wethouder Kolkman zijn vertrek aankondigt © RTV Oost
Kolkman is sinds 2014 wethouder in Deventer. In zijn portefeuille heeft hij Welzijn, Gezondheid en Integratie, Sport, Inkomen, Wonen, Herstructurering en Vastgoed. Hij is bovendien tweede loco-burgemeester van de stad. Kolkman kijkt met trots terug op zijn periode als wethouder van de stad.

Werkmakelaar Oost

Kolkman was als wethouder verantwoordelijk voor Werkmakelaar Oost, dat in juni 2018 failliet ging. Dit bedrijf probeerde in opdracht van de gemeente Deventer mensen uit de bijstand te halen en kreeg daar subsidie voor. In maart van dat jaar raakte het in opspraak, wegens een onderzoek naar 'ondergronds bankieren'.
Vlak na het faillissement ging Kolkman door het stof en overleefde hij een motie van wantrouwen in de gemeenteraad. Wel ging de raad akkoord met een grondig onderzoek naar het faillissement. Onderzoeksbureau Twynstra Gudde kwam met zes aanbevelingen die allemaal werden overgenomen door het college. Kolkman stond onder druk, maar bleef aan als wethouder.

'Buiten gebaande paden'

Burgemeester Ron König noemt Kolkman een bijzonder enthousiaste en gedreven wethouder. "Hij is enorm betrokken bij mensen die het minder hebben dan anderen en zoekt altijd naar oplossingen. Daarbij is hij bereid om buiten de gebaande paden te gaan."
König: "Kolkman zorgde in 2015 voor een goede landing van de decentralisaties. Hij heeft Deventer op de kaart gezet als sociale gemeente, bijvoorbeeld door voorop te lopen in de landelijke bed-bad-brooddiscussie. Dit alles is een groot compliment waard."
Kolkman verzoekt de gemeenteraad van Deventer om hem op 27 februari te laten ontslaan. Rob de Geest, nu fractievoorzitter van de PvdA, is zijn beoogd opvolger. Kolkman wil als PvdA-raadslid verder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.