nieuws

Schoolmeisjes uit Olst staken in Deventer voor beter klimaat

'Boeit onze toekomst je iets?' Die vraag staat op de bordjes van stakende schoolmeisjes bij het stadhuis in Deventer. Ze maken zich, net als duizenden andere Europese kinderen, sterk voor een beter klimaatbeleid.
"Ik vind dat de opwarming van de aarde moet stoppen en dat daar te weinig aan gedaan wordt", zegt Jovanna, een van de stakende meisjes. Voor de zesde week op rij kwam ze vandaag met de trein vanuit Olst naar Deventer.
Het grote voorbeeld van de meisjes is de Zweedse Greta Thunberg (16). Zij begon haar actie na de zomervakantie en staakt al maanden elke vrijdag bij het parlementsgebouw in Stockholm, waar ze een beter klimaatbeleid eist.

35.000 stakende scholieren

De Zweedse stond aan de basis van een beweging die niet meer te stoppen lijkt. Gisteren nog demonstreerden 35.000 scholieren in Brussel voor een beter klimaatbeleid. Nu zijn het voornamelijk scholieren, maar de studenten zullen zich volgende week ook melden.
En ook in Overijssel is de staking dus inmiddels doorgedrongen. "We zijn bang dat er veel dieren gaan sterven door de klimaatverandering. Dat willen we niet", zegt Madelief. Hoe lang de meisjes nog blijven 'schoolstaken'? "Zolang het nodig is."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.