nieuws

Wapenbewaarder Hengelo was klusjesman voor criminele groep

De 28-jarige Hengeloër die afgelopen november werd opgepakt voor het bezitten van machinegeweren en granaten, heeft de afgelopen jaren meerdere klusjes gedaan voor een criminele groepering die Twente in zijn greep houdt. Dat werd vanmiddag duidelijk in een voorbereidende rechtszitting. Zo was hij koerier en moest hij auto's 'onder zich houden'. Hij kreeg zijn opdrachten via een crypto-telefoon, met daarop het programma IronChat, zegt justitie.
De politie maakte eind vorig jaar bekend meegelezen te hebben met zo'n 260.000 berichten tussen criminelen op IronChat. Zo werd ook de wapenopslag van de Hengeloër ontdekt. Volgens zijn advocate Greven heeft haar cliënt niets met de wapens gedaan, "alleen maar bewaard". Dat wordt bevestigd door dna-onderzoek dat op de wapens is uitgevoerd. Er zaten geen sporen van de Hengeloër op. 
Volgens bronnen in 'het milieu' zijn de granaten wel gebruikt om mee te dreigen. Zo werden er foto's naar verschillende mensen gestuurd, met daarop die granaten. 
De wapens zaten in sporttassen en vuilniszakken
De wapens zaten in sporttassen en vuilniszakken © politie
De wapens zaten in sporttassen en vuilniszakken

Criminele groep

"Mijn cliënt is misbruikt door de criminele groepering. Zomaar naar de politie gaan of eruit stappen was niet mogelijk", zegt advocate Greven. "Dan was hij zijn leven niet zeker." De groep waarvoor hij klusjes uitvoerde is volgens het OM niets ontziend. Zo zitten er twee halfbroers vast voor zeker 7 moordpogingen in Enschede, Gronau en Almelo. Ze kregen vanuit de gevangenis opdracht om de beschietingen op mensen en panden uit te voeren.
De opdrachtgever is volgens het OM Enschedeër Simo D. Die zit momenteel vast in Duitsland voor drugshandel. Telefoontjes waarmee hij de opdrachten zou hebben gegeven, werden over de muur van de gevangenis gegooid. 
Er werd een granaatwerper gevonden met bijbehorende granaten
Er werd een granaatwerper gevonden met bijbehorende granaten © politie
Er werd een granaatwerper gevonden met bijbehorende granaten

Niet vrij

Advocate Greven heeft nog wel geprobeerd om haar cliënt op vrije voeten te krijgen, in afwachting van het eindproces. Maar de rechtbank ging daar niet in mee. "Het is ook nogal wat he? Twee machinegeweren die omgebouwd kunnen worden tot granaatwerper, met bijbehorende munitie. De buitenwereld was nogal geschokt, toen bekend werd dat deze wapens gevonden waren in een Hengelose woonwijk. Er worden aanslagen mee gepleegd he, met dit soort wapentuig", aldus de rechter.
De Hengeloër zelf wilde niet veel loslaten, behalve: "Ik heb een harde les geleerd." Na afloop van de korte rechtszitting mocht hij zijn familie even omhelzen. Die wisten niet dat hij in een dergelijke wereld was terechtgekomen. Het eindproces dient begin maart. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.