Bornse (75) wacht al maanden op nieuw rijbewijs: "Niet verwacht dat het zó druk zou zijn"

Eind oktober vroeg ze het al aan, de 75-jarige Dini Geerdink uit Borne moest haar rijbewijs laten verlengen. Nu ruim drie maanden later heeft ze nog steeds niets gehoord van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), de dienst die de rijbewijzen verstrekt. "Er werd mij verteld dat het druk was, maar ik had nooit verwacht dat het zo druk zou zijn."

Door de enorme drukte bij het CBR, zit mevrouw Geerdink sinds twee weken zonder rijbewijs. "Die liep 16 januari af. Ik wist dat het druk was bij het CBR, dus ik heb ik oktober al mijn aanvraag voor een nieuw rijbewijs ingediend."

De Bornse moest een medische test naar het CBR sturen, omdat ze geopereerd was. "Die hebben we verstuurd, daar heb ik nog geen reactie op gekregen. Wat ik wel raar vindt is, dat ik dan wel een brief krijg waarin staat dat ik mijn rijbewijs moet verlengen." 

Enig zicht op wanneer ze wel een nieuw rijbewijs krijgt, heeft ze niet. "Mijn dochter heeft al verschillende mailtjes naar het CBR gestuurd, maar ik heb nog niets gehoord."

Druk

Het CBR erkent de drukte. "Het is heel vervelend als je niet zelf achter het stuur kan", vertelt Irene Heldens van het CBR. 

"We hebben aan de ene kant te maken met een enorme aanvraagstroom van mensen die het rijbewijs vernieuwen. Tegelijkertijd zijn we bezig met een vernieuwing van ons systeem, zodat we sneller kunnen werken. Maar helaas hebben we vertraging opgelopen met die vernieuwing."

Volgens het CBR zijn de problemen ook nog niet snel opgelost. Ze verwachten dat dat in het najaar het geval is. "Maar dat betekent niet dat je tot die tijd altijd in de problemen moet komen. Als je een aanvraag voor een nieuw rijbewijs online doet en vier maanden voordat het rijbewijs verloopt, dan gaat het proces veel sneller."

Versnellen

Enorme problemen heeft mevrouw Geerdink nog niet zonder rijbewijs. "Gelukkig ben ik niet enorm afhankelijk van mijn rijbewijs. Mijn dochter brengt me wel eens ergens naar toe, maar gelukkig komen er ook vaak mensen bij mij."

Naar aanleiding van het verhaal van mevrouw Geerdink gaat het CBR kijken of ze haar proces kunnen versnellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: