wolf

Podcast Welkom Wolf... nieuwe aflevering: discussie

Een definitieve terugkeer van de wolf komt steeds dichterbij. Daarmee is de discussie over het roofdier ook steeds heftiger geworden. In de vierde aflevering van de podcast Welkom Wolf... ben ik midden in die discussie terechtgekomen. Voor alle meningen en argumenten vóór of tegen de wolf valt wel wat te zeggen. En nu weet ik niet meer wie ik moet geloven.
Het vinden van een wolf in Overijssel - het doel waarvoor ik deze podcast ben gaan maken - is veel moeilijker dan ik had gedacht. Het roofdier is mensenschuw en de ontmoetingen die er de afgelopen jaren in het wild zijn geweest, zijn toevallige ontmoetingen geweest. 
Wat ik ondertussen wel heb gevonden, is de discussie over de wolf. Over alle gespreksonderwerpen die je over de wolf kunt bedenken zijn voor- en tegenstanders het met elkaar oneens. Een kleine bloemlezing:

Risico

Moeten we bang zijn voor de wolf? Lopen we een risico? Nee, zegt onder meer schrijver Dik van der Meulen. Hij deed voor zijn boek 'De kinderen van de nacht' langdurig onderzoek naar de wolf. Maar platform NoWolves heeft daar een andere kijk op: het gevoel van veiligheid wordt aangetast en dat kan niet de bedoeling zijn.

Beschermingsmaatregelen

Een ander punt van discussie is de bescherming van schapen en ander vee tegen de wolf. Vorig jaar werden zo'n 150 schapen gedood door een wolf. Door goede afrastering met stroom, kuddebewakingshonden of nachtkralen (of combinaties van die drie) kan dat aantal flink omlaag, wordt gezegd. 
Kuddebewakingshonden (pups) op het Wierdense Veld
Kuddebewakingshonden (pups) op het Wierdense Veld © RTV Oost / Roelof Westerhof
Maar geen van de drie maatregelen is voldoende, zeggen NoWolves en LTO. Terwijl Wolven in Nederland zegt dat er goede verklaringen zijn voor de cijfers waarmee NoWolves komt. 

Afschieten

De roep om een maximum aantal wolven en beheer van het aantal - door afschot - is de afgelopen tijd flink toegenomen. Goed idee, zegt LTO. Kansloos, zegt Wolven in Nederland, want de wolf wordt beschermd door de zwaarste Europese natuurbescherming. 

Discussie

De felheid van de discussie vind ik totaal onnodig, maar net als met de Oostvaardersplassen lijkt het de weg te zijn die we inmiddels ingeslagen zijn.
Ondertussen hebben de Nederlandse provincies het nieuwe wolvenplan aangenomen. Daarin staan afspraken die zijn gemaakt over hoe we om moeten gaan met wolven die zich in Nederland hebben gevestigd. Daarover trouwens meer in aflevering 5 van de podcast.
Nieuwsgierig? Luister hier naar de vierde aflevering van Welkom Wolf... Je kunt de andere afleveringen trouwens nog steeds luisteren, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Dan ben je meteen up-to-date voor wat betreft de hele serie.
Volg de podcast Welkom Wolf... via rtvoost.nl/podcast, iTunes, Spotify of Stitcher.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.