Frank Kramer

Voetbalcommentator Frank Kramer hielp Willem Wilmink aan vrouw: "En ik liep een blauwtje, 100%"

Willem Wilmink en Frank Kramer
Willem Wilmink en Frank Kramer © Pro Shots (Kramer) / Beeldbewerking RTV Oost
Oud-voetballer, presentator en voetbalcommentator Frank Kramer pakte afgelopen december in zijn laatste wedstrijd die hij mocht verslaan op Eurosport zijn moment door het negentig minuten lang niet over voetbal te hebben. Hij praatte over politiek, zong een nummer van Frank Sinatra én las een gedicht van Willem Wilmink.
Aanstaande zondag wordt in De Lutte de biografie van dichter en liedjesschrijver Willem Wilmink gepresenteerd. Het is de eerste officiële biografie, geschreven door Elsbeth Etty. 
Kramer kende Wilmink goed. Hij liet Wilmink kennismaken met Wobke, de persoon die later zijn vrouw zou worden. Dat gebeurde in Amsterdam, vertelt Kramer op Radio Oost. "Wopke en ik waren bevriend. In de zeventiger jaren was Wobke zonder twijfel de mooiste vrouw van Amsterdam. Ik ging op een gegeven moment een keer met haar eten in Amsterdam, maar in dat restaurant zat Willem ook."
Dat was volgens Kramer, die Wobke ook wel zag zitten, iets wat hij beter niet kon toelaten. "Een voetballer kan niet op tegen een dichter als het gaat om het veroveren van het hart van een vrouw. Ik was natuurlijk kansloos, omdat Willem de mooiste teksten en gedichten kon oplezen. Wobke bloeide helemaal op. Ik liep daar honderd procent een blauwtje."

Gedicht

Na die ontmoeting raakten Kramer en Wilmink bevriend en maakte Kramer kennis met het werk van Wilmink. Kramer baarde begin december opzien door tijdens een voetbalwedstrijd die hij becommentarieerde een gedicht van Wilmink voor te lezen.
Het was de laatste wedstrijd waar Kramer voor Eurosport verslag van mocht doen. "Ik keek een keer naar De Wereld Draait Door en daar hoorde ik opeens Joost Prinsen meerdere gedichten van Willem voordragen. Ik vond dat hij dat bijzonder goed deed. Vanaf dat moment heb ik altijd in mijn hoofd gehouden om dat ook eens in een uitzending te doen."
Kramer las het gedicht 'Lieve vrouw en kinderen' waarin Wilmink het over zijn naderende dood had. "Het gedicht vond ik zo mooi, vooral het einde, waarin hij vertelde dat als hij doodging aan zijn vader kon vertellen over Wobke. Dat vond ik echt ontroerend, dat stukje."
Biografie
Kramer gaat zondag niet naar de presentatie van de biografie in De Lutte. "Ik heb geen uitnodiging gekregen, maar dat is ook niet nodig." Wel is Kramer van plan om de biografie te lezen. 
Luister het hele gesprek met Frank Kramer
Bert van Losser in gesprek met Frank Kramer op Radio Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.