Gevreesde bijthond uit Nunspeet duikt op in Raalte

Hond Luna, een Tibetaanse Mastiff, beet in haar vorige woonplaats Nunspeet een ander hondje dood en viel bovendien een vrouw aan. De vrouw werd zo ernstig toegetakeld, dat ze opgenomen moest worden in het ziekenhuis. De gevreesde hond is vandaag in Raalte aangetroffen door de politie.

Na de incidenten met hond Luna gaf de burgemeester van Nunspeet een ‘bevel tot afgifte’ af. De hond moest elders ondergebracht worden en een gedragsonderzoek ondergaan.


Nunspeet: hond moet weg

Op basis van het onderzoeksrapport concludeerde de burgemeester dat de hond niet terug mocht naar haar baasjes.

Die conclusie werd bij de rechtbank aangevochten door de baasjes. Met succes. Luna mocht onder strenge voorwaarden terug naar huis, tot grote ontsteltenis van buurtbewoners.

Agressief en gevaarlijk

Navraag bij de gemeente Nunspeet leert dat hond Luna in de buurt waar ze woonde bekend stond als gevaarlijk en agressief. Buurtbewoners leverden 133 handtekeningen in om het dier niet terug te laten keren naar huis. Toch mocht de Tibetaanse Mastiff terug.

Erg lang kon Luna echter niet meer thuis wonen: haar baasjes leefden de door de rechtbank gestelde voorwaarden, waaronder een aanlijngebod, muilkorfplicht en verplichte training, niet goed na. Resultaat: opnieuw gaf de burgemeester een bevel tot afgifte.

Luna verdwijnt van de radar

Weer vochten de baasjes dat bevel bij de rechter aan. Nu zonder succes, de hond moest weg. Maar voordat de hond in beslag genomen kon worden, verdween het dier van de radar.

Dankzij een brief die in vertrouwen naar de gemeente Raalte werd gestuurd, kwam het dier weer in beeld.

Raalte vraagt om informatie

Nadat de brief was ontvangen, zocht Raalte contact met Nunspeet om informatie over de hond te krijgen. De Gelderse gemeente heeft uitgelegd hoe de situatie met bijthond Luna was.

Op basis daarvan kon Raalte overigens niet meteen actie ondernemen: een bevel tot afgifte dat door de burgemeester van Nunspeet is afgegeven, is in Raalte niet geldig.

Gevaarlijke hond

De burgemeester van Raalte heeft de plaatselijke politie gevraagd om te onderzoeken of de hond zich daadwerkelijk in het Sallandse dorp bevindt. Vandaag is de hond door agenten aangetroffen.

De burgemeester heeft daarop meteen een aangetekende brief gestuurd met daarin de aankondiging dat hij van plan is om de hond een aanlijngebod en muilkorfplicht op te leggen.

De baasjes van Luna hebben twee weken de tijd om hun bezwaar tegen dat plan te uiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: