Olasfa

Voormalig omwonende oude asfaltfabriek Olst wil hogere schadevergoeding

Sanering van Olasfa-terrein in Olst
Sanering van Olasfa-terrein in Olst © RTV Oost
Heeft de voormalige eigenaresse van een woning in de buurt van de oude asfaltfabriek in Olst recht op een hogere schadevergoeding van de provincie? Dat was vandaag de centrale vraag tijdens de rechtszaak bij de Raad van State.
De schaderegeling en de uitkering voor omwonenden van de oude asfaltfabriek in Olst schiet zwaar tekort, meent een voormalig omwonende. Ze kreeg enkele duizenden euro’s vergoeding van de provincie voor jarenlange aantasting van haar woongenot. Maar toen ze haar woning vorig jaar verkocht, verloor ze tienduizenden euro’s op de getaxeerde waarde. Toch spreekt de provincie van een redelijke regeling en vergoeding.
De asfaltfabriek ging in de jaren 80 op de fles. Later bleek dat de grond zwaar was vervuild. De provincie nam de sanering op zich en die duurt nu al bijna dertien jaar. Al die tijd hebben de omwonenden overlast van dit werk waarbij met stoom de grond wordt gezuiverd. Voor de Raad van State is het nog maar de vraag of het iets aan de regeling kan doen.

Vrijwillige vergoeding

De provincie was niet wettelijk verplicht om de omwonenden een vergoeding voor aantasting van hun woongenot te geven. Dat gebeurde vrijwillig. De Raad vindt het ook lastig om vast te stellen of de provincie te weinig heeft betaald. Aantasting van woongenot is moeilijk in geld uit te drukken, zei een van de rechters. Volgens de bezwaarmaakster is dat wel mogelijk.
De Raad doet over zes weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.