Foutje: gemeente Raalte plaatst vertrouwelijke brief openbaar op website

Een brief waarin gemeente Raalte letterlijk gevraagd wordt om deze niet openbaar te maken, is op het openbare gedeelte van de gemeentelijke website gezet. Ook een bijgevoegd proces verbaal van de politie, met daarin namen en adressen van betrokkenen, stond openlijk op de site.

De brief in kwestie gaat over een gevaarlijke en agressieve hond die naar Raalte is verhuisd. De schrijver van de brief waarschuwt de gemeente voor het dier.

Iedereen kon de documenten zien
In de brief wordt Raalte gevraagd om de brief niet openbaar op de website te plaatsen en deze niet ter inzage te leggen op het gemeentehuis.

Toch stond de brief, net als een proces verbaal van de politie, tussen de openbare stukken van de gemeenteraad. Iedereen die de stukken bekeek, had toegang tot de twee documenten.

Namen en adressen 
In het proces verbaal staan namen en adressen van mensen die aangifte hebben gedaan tegen de eigenaren van de hond. Ook het oude adres van de eigenaren is in het document te lezen.

Navraag bij de gemeente Raalte leert dat de brief per ongeluk tussen de stukken is gezet.

'Meteen offline gehaald'
“Omdat de brief ook aan de gemeenteraad gericht was, is hij tussen de raadsstukken op de site geplaatst. Alleen is een medewerker vergeten een ‘slotje’ te plaatsen, waardoor hij op het openbare gedeelte van onze website terecht is gekomen”, legt een woordvoerster van de gemeente uit.

RTV Oost heeft de gemeente op de hoogte gesteld van het feit dat de brief op het openbare deel van de site stond. “We hebben hem toen meteen offline gehaald.”

Melding datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens
De woordvoerster van gemeente Raalte laat weten dat er melding van een datalek is gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. “Dat is verplicht in dit soort gevallen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: