nieuws

"Een echte wilde wolf loopt niet langs het fietspad"

Seger van Voorst tot Voorst
Seger van Voorst tot Voorst © RTV Oost
Directeur Seger van Voorst tot Voorst van het nationale park De Hoge Veluwe betwijfelt of er in Nederland 'echte' wolven rondlopen. "Het kunnen net zo goed kruisingen met honden zijn." Van Voorst tot Voorst, uitte zijn twijfel in het programma Groot Onderhoud op Radio Oost.
Officiële instanties en natuurorganisaties houden er rekening mee dat de wolf zich definitief in Nederland gaat vestigen en hebben de afgelopen week een 'wolvenplan' gepresenteerd. Dit draait vooral rond de vraag wie er opdraait voor de schade. Volgens het plan moeten bijvoorbeeld schapenhouders zelf maatregelen nemen tegen de wolf; het dier blijft beschermd.

Van Voorst tot Voorst is voorstander van het vangen of bejagen maar wil eerst een andere discussie voeren. "Wat loopt hier in Nederland rond? Hebben wij het in Nederland over een 100 procent wilde wolf of is er sprake van een kruising met een hond. Dat laatste vermoed ik. Een echte wilde wolf laat zich niet zien aan mensen, hier lopen ze langs het fietspad."

Amerikaans
Van Voorst tot Voorst is sinds 2003 directeur/bestuurder van park De Hoge Veluwe, wat hij betitelt als 'uniek' in Europa. "Er zijn weinig parken die zichzelf bedruipen. Ik wil ook niet afhankelijk zijn van exploitatiesubsidies, dan willen mensen ook nog meepraten." Het park trekt jaarlijks 600.000 betalende bezoekers. De inrichting met meerdere toegangspoorten en wegen richting voorzieningen in het centrum is op Amerikaanse leest geschoeid. "Bij de meeste Nationale Parken zie je dat de voorzieningen aan de rand zijn gebouwd. Het bezoekerscentrum van de Sallandse Heuvelrug ligt bijvoorbeeld op een idiote plek, van daaruit zie je het hele park niet."

Terug naar normaal
Zelf woont hij op Den Alerdinck II in Laag Zuthem, een familielandgoed dat 160 hectare bos, natuur en landbouwgronden telt. Hij is voorstander van een minder intensieve vorm van landbouw, en juicht de omschakeling naar biologische landbouw toe. "Niet-grondgebonden landbouw heeft geen toekomst. We moeten terug naar normaal en ons afvragen waarom Nederland op landbouwexportgebied de nummer drie van de wereld wil zijn." Hij hekelt de Nederlandse politiek die op natuurgebied strengere regels hanteert dan Brussel verlangt. "Ons vak is gebureaucratiseerd, we schieten door."
Groot Onderhoud van zaterdag 26 januari is hier en via de podcast van Radio Oost terug te luisteren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.