Wijhes Museum vraagt hulp burger bij realisatie van nieuw museum

De lokale geschiedenis in Wijhe moet fier overeind blijven. En dus ziet het bestuur van de Historische Vereniging in het IJsseldorp de gedwongen sluiting van het huidige museum als een kans.

Natuurlijk is de huidige plek aan de Kerkstraat prachtig, weet bestuurslid Wim Oosterink van de Historische Vereniging. Maar het vertrek uit het statige, witte pand is onomkeerbaar. Er komen appartementen, dat is definitief.

Museale uitstraling

"Maar we hebben diverse goede opties om in het centrum van Wijhe weer een nieuwe, mooie plek te vinden. Met een vergelijkbare museale uitstraling van het pand, dat willen we graag."

Volgens Oosterink betekent het wel dat de Wijhenaar in actie moet komen. Want een nieuwe locatie wordt zonder twijfel duurder. Hij hoopt daarom op uitbreiding van het huidige aantal donateurs. "Dat zijn er nu vijfhonderd, maar we hopen op zes- tot zevenhonderd leden. En we hopen dat we worden opgenomen in het meerjarenplan van de gemeente, zodat we extra geld krijgen."

Moderner jasje

Het nieuwe museum moet in vergelijking met het huidige ook in een moderner jasje gehesen worden. Rikie Klein Woolthuis, ook bestuurslid, daarover: "We willen het levendiger maken. Nu is het vrij statisch, ondanks het feit dat we wisselende exposities hebben, die we ook willen houden. Maar mensen zouden actiever bezig moeten zijn in het museum.

Wim Oosterink is ervan overtuigd dat zoiets gaat lukken op een nieuwe plek. "Ik weet zeker dat we hier iets overeind houden. Burgers zijn ons goedgezind en ook de wethouder heeft enthousiasme getoond. Maar er moet wel actie ondernomen worden. Dat zonder meer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Salland Wijhe museum Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: