nieuws

Meisjes van De Goede Herder stellen congregatie aansprakelijk

Een groep van vierenveertig vrouwen die in de jaren veertig, vijftig, zestig en zeventig werden opgevangen in De Goede Herder in Almelo, maar daar vervolgens langdurig onbetaalde arbeid moesten verrichten, stellen de congregatie aansprakelijk. Ze eisen erkenning van misstanden, nabetaling van loon en compensatie voor de materiële en immateriële schade.
Als de congregatie niet binnen zes weken met een minnelijke regeling komt, dan stappen ze naar de rechter. Advocate Liesbeth Zegveld spant dan een juridische procedure aan.

Slachtoffer van misbruik

Een van de vrouwen is Joke Vermeulen uit Emmen. Zij zat van 1969 tot 1972 in De Goede Herder in Almelo. Ze was aan de nonnen toevertrouwd omdat ze slachtoffer was van seksueel misbruik. De dader kreeg drie maanden cel, "ik kreeg levenslang", zegt Joke Vermeulen.

Seahorsehanddoeken

Het misbruikte meisje uit Vlaardingen kreeg geen onderwijs, troost of therapie maar moest vijf en een halve dag in de week handdoeken van het merk Seahorse maken. 
Joke werkte drie jaar. Toen ze zeventien was, mocht ze weg. Ze had plannen om ziekenverzorgster te worden, maar het opleidingsinstituut wilde haar niet nadat inlichtingen waren ingewonnen bij de zusters.
De vrouwen stapten twee jaar geleden al naar de congregatie maar kregen nul op rekest. Hun claim zou zijn verjaard.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.