Ondernemend Overijssel

Twentse taxateur en Enschedese Go Planet spelen hoofdrol in Amsterdams vastgoedproces

Go Planet in Enschede
Go Planet in Enschede © Google Street View
Een taxateur van het Enschedese bedrijfsmakelaardij Cushman & Wakefield staat vanaf woensdag terecht op verdenking van taxatiefraude. Hij zou in 2007 uitgaansboulevard 'Go Planet' opzettelijk te laag hebben getaxeerd, zodat zijn opdrachtgever miljoenen verdiende ten koste van de mede-eigenaar en de belastingdienst.

Van 2,5 naar 8 miljoen in een half jaar

Uitgaansboulevard 'Go Planet' werd in 2007 door de taxateur Van der M. uit Rossum getaxeerd op zo'n 2,5 miljoen euro. Van der M. werkte toen nog voor DTZ Zadelhoff in Enschede, sinds 2016 werkt hij voor Cushman & Wakefield. Het complex wordt in augustus 2007 verkocht door eigenaar 'MuseumVastgoedGroep' voor 2,5 miljoen euro aan een Zwitsers bedrijf. Een half jaar later, maart 2008, koopt een groepje Twentse ondernemers Go Planet voor acht miljoen euro. Justitie vermoedt fraude, zo'n waardestijging is ongeloofwaardig, helemaal gezien de omstandigheden. 

Willem Endstra was mede-eigenaar Go Planet

De hoofdverdachte in de fraude is de Amsterdamse vastgoedbaron Klaas Hummel. Hij was tot 2004 samen met Willem Endstra - bekend als 'bankier van de onderwereld'- eigenaar van de MuseumVastgoedGroep. Endstra, ook bekend van zijn banden met Willem Holleeder, wordt in 2004 geliquideerd. Hummel moet het deel van Endstra betalen aan de 'erven Endstra'. 

'Lichte drang' op taxatie

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Hummel met de verkoop de belastingdienst en de 'erven Endstra' benadeeld. De eerste koper, het Zwitserse bedrijf, stond op naam van zijn ex-vrouw. Ook denkt het OM dat Hummel 'lichte drang' uitoefende op de taxatie; normaal wil een verkoper juist dat zijn vastgoed zo duur mogelijk van de hand gaat. 

Dik Wessels bouwde Go Planet

Go Planet is in 1999 opgeleverd en voor 55 miljoen gebouwd als 'Miracle Planet' door Dik Wessels. De uitgaansboulevard heeft altijd een kwakkelend bestaan gehad. De Twentse eigenaren die het complex in 2008 overnamen voor acht miljoen vinden niet dat ze te veel hebben betaald voor het complex. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.