Regio Hengelo

Vluchtelingen en Nederlanders maken in Borne samen documentaires

Om meer begrip te krijgen voor andere culturen, maken vluchtelingen en Nederlanders in Borne samen documentaires. Met als onderwerp: het dagelijks leven van een ander.
Sinds november vorig jaar werkt Salman Yohaness (33) uit Eritrea aan een documentaire over de Zwitserse FC Twente-voetbalster Nina Stapelfeldt (23). Yohaness vluchtte twee jaar geleden naar Nederland. In Eritrea studeerde hij marine-biologie en in zijn vrije tijd was hij bruidsfotograaf. "Ik wilde hier in Nederland meer doen met fotografie en film, daarom doe ik mee aan Minikronieken." 

Nederlands

Op dinsdagavond komen de deelnemers bij elkaar in een klein lokaal van de openbare bibliotheek in Hengelo. Leden van de video-club Borne en vluchtelingen helpen elkaar met het uitvogelen van de camera's en het montageprogramma. In tien lessen leren ze een verhaal in beelden op te bouwen. Yohaness: "Ik heb veel geleerd en de cursus is voor mij goed om Nederlands te oefenen."
Het was voor hem de eerste keer dat hij iemand in het Nederlands interviewde. Samen met initiatiefneemster van Minikronieken, Masja de Roy, bedacht hij de interviewvragen en filmde hij de training van Nina Stapelfeldt. De voetbalster kreeg via FC Twente de vraag of ze mee wilde doen aan het project Minikronieken. "Op deze manier krijgen mensen een stem die anders niet gehoord worden." 

Filmen

Op de laatste draaidag is het filmen van de fitness-training van Stapelfeldt gepland. Met zijn camera op statief legt Yohaness vast hoe Stapelfeldt krachtoefeningen doet in de fitnesszaal. Als alle oefeningen vanuit verschillende standpunten zijn vastgelegd en Yohaness tevreden is, bekijken ze samen de beelden op het scherm van de camera.
Nu begint het knippen en plakken van de beelden. Als de montage klaar is, zit het laatste deel van de cursus er op. Voor Stapefeldt begint het afwachten. Op 10 maart kan ze het eindresultaat zien, want dan gaat de film in première in het Kultuurhus in Borne. Daar draaien dan ook de films van de andere deelnemers van de cursus. 
De tweede editie Minikronieken is al gepland en begint 5 februari. Wilt u zich aanmelden als verteller of deelnemer? Ga dan naar www.minikronieken.nl.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.