staphorst

Staphorster Payned is tegen uitzend-cao en stapt naar Raad van State

Payned wil niet de uitzend-cao hanteren
Payned wil niet de uitzend-cao hanteren © RTV Oost / Rogier van den Berg
Payrollorganisatie Payned uit Staphorst wil niet de arbeidsvoorwaarden uit de cao voor uitzendbureaus hanteren. Om het dwingende advies van het ministerie van Sociale Zaken van tafel te vegen, stapten meerdere payrollers vandaag naar de Raad van State.
Ze zeggen dat hun bedrijven sterk afwijken van uitzendbureaus en dat ze zelf betere cao’s hebben. Omschakelen naar nieuwe regelgeving gaat veel geld kosten, omdat hun hele loonadministratie moet worden aangepast. Maar het ministerie heeft daar geen boodschap aan.

Als het verplicht volgen van de uitzend-cao onredelijk is, mag er ontheffing worden verleend. Daarnaast moet het om bedrijven gaan die wezenlijk anders zijn. Volgens het ministerie is dat niet het geval.

Andersom bij payrollers

Payrollers hebben net als uitzendbureaus mensen in dienst die tijdelijk bij een ander bedrijf aan het werk zijn. Uitzendbureaus selecteren de medewerkers zelf voor hun opdrachtgevers. Bij payrollers gaat dit andersom. Medewerkers van opdrachtgevers worden gestald bij payrollers en zijn daar officieel in dienst.

Klachten FNV

Vakorganisatie FNV klaagde vandaag bij de Raad van State over payrollers. Volgens een woordvoerder geven ze geen ontslagbescherming en zijn ze aangesloten bij goedkope pensioenfondsen. Payned zou vooral studenten onderbetalen.

Payrollers zijn volgens de FNV alleen maar opgericht om te voorkomen dat er tussen een medewerker en een opdrachtgever een vast dienstverband ontstaat. Ook al gaat het om werk dat door dezelfde medewerker voor lange tijd kan worden gedaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.