nieuws

Deze vier kunstwerken gaan mee op tournee tijdens de provinciale verkiezingen

De vier 'verkiezingskunstwerken' op tournee
De RTV Oost-verkiezingskunstwerken gaan op tournee! De vier schilderijen van kunstenaars uit alle hoeken van de provincie, zijn af. Ze verbeelden de onderwerpen die u belangrijk vindt voor Overijssel tijdens de komende provinciale verkiezingen.
Kunstenaar Eric Schutte uit Ommen koos natuur en landbouw, Egbert Scheffer uit Deventer wilde iets doen met klimaat en energie, Daniel Douglas uit Zwolle verbeeldde cultuur en Sonna Krom uit Enschede koos mobiliteit.
Deze kies-onderwerpen en uw meningen staan verwoord in het speciale verkiezingsprogramma dat RTV Oost begin januari aan de provincie, Commissaris van de Koning Heidema, heeft aangeboden. In dat verkiezingsprogramma staan dus de onderwerpen die er wat u betreft toe doen.

Tot aan de provinciale verkiezingen, eind maart, houdt RTV Oost zes verkiezingsmeet-ups en een slotdebat waar de kunstwerken inspireren tot gesprek en iedereen kan meepraten.

Zuinig op ons landschap!
We hebben de kunstenaars uw mening ook voorgelegd en gevraagd er een kunstwerk bij te maken. Kunstenaar Eric Schutte uit Ommen koos natuur en landbouw.
“Ondanks dat ik mij zo concreet mogelijk heb gehouden aan de stellingen zoals gegeven, kan het werk echter ook anders gelezen worden. Het rode dier, de vos, verdient onze aandacht. Hij staat op de voorgrond, hij kijkt je aan en draagt de rode kleur van een beschermde soort. De koe is groen en gaat op in het landschap. Dit is te lezen als een pleidooi voor een groene manier van boeren, vanuit respect voor het landschap. In mijn ogen kan dat bijna niet anders dan kleinschalig zijn. En tenslotte het landschap. Daar zijn vriend en vijand het over eens; dat typische Overijssel landschap moeten we echt zuinig op zijn!”
Natuur en Landbouw in Overijssel volgens Eric Schutte
Natuur en Landbouw in Overijssel volgens Eric Schutte © Eric Schutte
Fotograaf: Eric Schutte
Egbert Scheffer uit Deventer maakte tape-art klimaat kunstwerk waar alle vier elementen van de natuur en de aarde in voorkomen: aarde, vuur, water en wind. “Ik vind duurzame energie belangrijk en probeer er zelf zoveel mogelijk rekening mee te houden. Je kunt natuurlijk over tape discussiëren, maar zo kies ik er bijvoorbeeld voor om zo weinig mogelijk spuitbussen te gebruiken”
Klimaat en Groene Energie volgens Egbert Scheffer
Klimaat en Groene Energie volgens Egbert Scheffer © Inga Tjapkes
Fotograaf: Inga Tjapkes
Sonna Krom uit Enschede is een kunstenares die ervan houdt om in hoog tempo te schilderen. Portretten, muzikanten, erfgoed. Sonna’s handschrift is altijd herkenbaar. Ze zag een mooie uitdaging in mobiliteit als onderwerp.
Ze koos de IJssel, als eeuwenoude toegangsweg voor Overijssel, die de steden en het achterland veel rijkdom bracht en schilderde een varende Kogge met volle zeilen. Een typisch handelsschip, zoals ook in Kampen gevonden en gereconstrueerd is. De skyline van de rijke stad op de achtergrond, twee oude bruggen die twee landsdelen verbinden en zijzelf die al schilderend – bij wijze van spreken – op de A1 staat.
Mobiliteit in Overijssel volgens Sonna Krom
Mobiliteit in Overijssel volgens Sonna Krom © Inga Tjapkes
Fotograaf: Inga Tjapkes
Daniël Douglas uit Zwolle, onze vierde kunstenaar, op het laatst ingevlogen, maakte een portret van Lynn, onze stagiaire, waarbij hij het verhaal van de Nederlandse schilderkunst verbeeld.
In de 17e eeuw tenslotte, waren het de Nederlandse meesters die ook met het licht hun verhaal vertelden. “Wat mij betreft kan de aandacht en het beleid voor cultuur veel beter gericht worden...” zegt Daniël. “Het is opmerkelijk bijvoorbeeld dat het Stedelijk Museum in Zwolle al twee jaar leeg staat. Dit soort ruimtes is bestemd voor kunst en cultuur en moeten gebruikt worden. Daar wil ik me ook voor inzetten.”
Cultuur in Overijssel volgens Daniel Douglas
Cultuur in Overijssel volgens Daniel Douglas © Inga Tjapkes
Fotograaf: Inga Tjapkes
Dit is het schema van de komende debatten: U kunt erbij zijn, vol is vol, en ter plekke de kunstwerken bewonderen.

Openingsdebat, Zwolle Oude Statenzaal 06 februari.
Meet up 1, Steenwijk 15 februari: duurzame energie
Meet up 2, Tubbergen 22 februari: Thema Landbouw & natuur
Meet up 3, Zwolle 1 maart: Thema Verkeer & mobiliteit
Meet up 4, Diepenheim 8 maart, Diepenheim: Thema cultuur
Meet up 5, Bathmen 15 maart: Thema opmerkelijk
Slotdebat, Deventer 18 maart: Tussenbalans stemwijzer.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.