nieuws

Expeditie Oost: Schaapsherder André Kühn: "Wij zijn er klaar voor, laat de wolf maar komen"

Ruim 1.600 schapen heeft hij, inclusief de onlangs geboren 400 lammetjes. Bang voor de wolf is hij echter niet. Schaapsherder André Kühn is klaar voor de komst van dit roofdier naar Nederland. 
Vol trots leidt hij de leden van Expeditie Oost rond door de schaapskooien in Nijverdal en Haarle. "Deze dieren zijn mijn lust en mijn leven dus je snapt dat ik de wolf zal weren uit mijn kudde, hoe dan ook", aldus de gedreven schaapsherder.
Schaapskudde van André Kühn
Schaapskudde van André Kühn © Esther Rikken

Waakhonden

"Twee jaar geleden zijn we begonnen met de opleiding van onze waakhonden. Overdag zijn ze of bij de kudde in de schaapskooi of in hun eigen hokken. 's Nachts waken ze buiten, bij de kuddes die niet naar binnen gaan. Deze honden zijn afgericht om te waken, dat is hun taak en zo gedragen ze zich ook", aldus Kühn.
De waakhonden van André Kühn
De waakhonden van André Kühn © Esther Rikken

Hoge afrastering

"Verder werken we met hoge afrastering. Een hond of wolf springt hoger dan een schaap dus wanneer je de honden en de wolven niet bij je kudde wilt, zul je daar je afrastering op aan moeten passen".
Schaapskudde van André Kühn
Schaapskudde van André Kühn © Esther Rikken

Van jongs af aan

"Al sinds mijn zesde ga ik mee op pad als schaapsherder. Mijn ouders hebben beiden het vak uitgeoefend. De opleiding heb ik gevolgd in Duitsland want daar wordt kwaliteit geleverd. Daar weten ze wat het vak inhoudt.
De kudde van André Kühn
De kudde van André Kühn © Esther Rikken
Sinds mijn zestiende ben ik full time schaapsherder. Dat is al heel lang". Hou oud de schaapsherder momenteel is, verklapt hij niet. "Ha, ha, dat gaat je niets aan", aldus Kühn tegen verslaggever Esther Rikken.
Mooie plaatjes vanuit 't Wierdense Veld
Mooie plaatjes vanuit 't Wierdense Veld © Esther Rikken

Mega trots

"Deze kuddes in 't Wierdense veld en bij de Schaapskooi Twilhaar heb ik al jaren en daar ben ik erg trots op. Het is een sterk ras, een mooie kudde. Ik geniet hier volop, zeker nu we 400 gezonde lammetjes hebben. Binnenkort komen daar nog een keer rond de 400 bij en dan hebben we weer een mooie kudde om in mei mee te gaan grazen", aldus de stralende Duitse schaapsherder.
Schaapsherder André Kühn
Schaapsherder André Kühn © Esther Rikken
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.