nieuws

Stichting Red de Grutto van Vogelwerkgroep Geesteren krijgt 10.000 euro

Kuikens van weidevogels
Kuikens van weidevogels © Jauke Boerdam
Stichting Red de Grutto ontvangt een financiële bijdrage van 10.000 euro uit het SBNL Natuurfonds voor het aanleggen van meer plas-en drasgebieden voor weidevogels. Red de Grutto is speciaal opgericht door Vogelwerkgroep Geesteren om geld bijeen te brengen voor de bescherming van de grutto.
Het SBNL Natuurfonds is een landelijke natuurorganisatie die geld inzet om particulier natuur- en landschapsbeheer te ondersteunen. "Daarbij is duurzame benutting ons uitgangspunt", schrijft SBNL op zijn site. "Wij slaan een brug tussen betrokken natuurliefhebbers enerzijds en actief beherende particulieren en agrariërs anderzijds."

Geld voor betrokken boeren

Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren is enorm blij met de forse steun voor Red de Grutto. "De gewenste weidevogeldrone komt nu in zicht. We proberen ook twee plasdrasgebieden extra aan te leggen. We kunnen de betrokken boeren die hiervoor land beschikbaar stellen met de subsidie uit het Natuurfonds grotendeels schadeloos stellen."
De vijf betrokken boeren bemesten de nieuwe plasdrasgebieden met ouderwetse stalmest van koeien. Hier en daar leggen zij dammen aan om water vast te houden en ze plaatsen pompen om het water op peil te houden.

Gebied vrijhouden van roofdieren

Een plasdrasgebied staat maximaal vijf cm onder water van 15 februari tot 15 juni. De weidevogels vinden veel voedsel in plasdrasgebieden. "Samen met de wildbeheereenheid hopen we dit gebied vrij te houden van roofdieren, met name de kraaien en vossen. Na vijf weken zijn de kuikens 'vliegvlug' en hopen we eindelijk, dat het aantal grutto’s weer zal toenemen", aldus Schröder.
Al decennia daalt het aantal grutto’s in het werkgebied van Vogelwerkgroep Geesteren.

In totaal heeft de actie Red de Grutto op dit moment bijna 40.000 euro opgebracht, terwijl er 75.000 euro nodig is.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.