Gastcollege strafrechters in nieuwe escaperoom Zwolle

Rechters, griffiers en andere personeelsleden van de Rechtbank Overijssel vormden donderdagavond het decor voor een gastcollege in de zogeheten Courtroom over strafrecht. Dat gebeurde in een nagemaakte Amerikaanse rechtszaal in het oude pand van het Openbaar Ministerie in Zwolle.

In het pand zit sinds een maand The Great Escape, een bedrijf dat gespecialiseerd is in spelen met groepen mensen. De gasten worden opgesloten in een escaperoom en moeten proberen te ontsnappen door vragen en raadsels op te lossen. De Courtroom in het voormalige OM gebouw is zo'n spel waarbij een Amerikaanse rechtbank wordt nagespeeld. 

Uitgenodigd

Het personeel van de Rechtbank Overijssel deed mee aan dit spel. Dit op uitnodiging van het bedrijf. Ze wilden graag wat tips om de nagespeelde rechtszittingen zo echt mogelijk te maken. 

Gastcollege over strafrecht

De rechtbank maakte van de gelegenheid gebruik om er een gastcollege te geven over strafrecht. Rechter Ronald van Vuure legde uit hoe het rechtssysteem in Nederland in elkaar zit en hoe een gang naar de rechter werkt. Dat wij rechters in Nederland veel strenger straffen dan andere Europese landen. Alleen in Engeland zijn de straffen vaak nog hoger.

Tips

Over de Courtroom waren het personeel van de rechtbank wel tevreden. Lang niet alles gaat volgens de werkelijkheid. Maar dat hoort ook bij het spel. Het bedrijf stuurt de deelnemers van te voren een dagvaarding. De rechters merkten op dat daarin een fout stond. In de uitnodiging werd gesproken over 'gedaagden' en dat had 'verdachten' moeten zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Rechtbank Overijssel escaperoom Nieuws
Deel dit artikel: