Twenterand

Den Ham eert overleden oorlogsheld met steunbetuigingen aan familie

Hier in een boekwinkel kan een boodschap voor de nabestaanden worden achtergelaten
Hier in een boekwinkel kan een boodschap voor de nabestaanden worden achtergelaten © Pim Paalhaar
Oorlogsheld Fred Sutherland overleed vorige week op 95-jarige leeftijd en om hem te eren, verzamelen de inwoners van Den Ham steunbetuigingen voor de familie van de Canadese held.
Dambuster Sutherland overleefde 75 jaar geleden een vliegtuigcrash bij Den Ham. Met zes anderen sprong hij in 1943 uit een bommenwerper die een crash tegemoet ging. In een weiland bij Den Ham begon zijn gevaarlijke terugtocht naar Engeland. Met behulp van de plaatselijke bevolking werd hij in het geheim op weg geholpen. Hier is Sutherland hen zijn hele leven dankbaar voor geweest.

Dambusters

Sutherland was samen met zes anderen onder leiding van piloot Les Knight op weg om Duitse dammen bij Dortmund te bombarderen. Door dichte mist vloog de Lancaster zo laag dat de motoren beschadigd raakten door de boomtoppen. Ze losten de 6000 kilogram wegende bom en probeerden terug te keren naar Engeland.
Vlak voor Den Ham zagen ze in dat ze Engeland nooit zouden gaan halen. Les Knight beval zijn zevenkoppige bemanning het vliegtuig te verlaten en vloog zichzelf de dood tegemoet. Twee van de bemanningsleden werden gevangen genomen door de Duitsers, de anderen (waaronder Sutherland) wisten te ontkomen. 

Eerbetoon

Den Ham heeft altijd een sterke binding gevoeld met de Canadees. Bij het weiland is ook een monument geplaatst ter nagedachtenis aan de vliegtuigcrash. In een plaatselijke boekwinkel staat een mandje klaar waar mensen hun boodschap of brief kunnen achterlaten voor de familie van Fred Sutherland.
Initiatief om Dambuster Fred Sutherland te eren
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.