klimaat

Hellendoorn roept inwoners op: neem zelf regie in klimaatreductie

Neem zélf de regie in handen als het gaat om de transitie naar schonere energie. Die oproep doet wethouders Dennis op den Dries (GroenLinks) in een video aan de inwoners van Hellendoorn.
Film van gemeente Hellendoorn 'Duurzaam Durven Doen'
Op den Dries meent dat er een verkeerd beeld geschetst wordt over klimaatverandering. "Men heeft het idee dat het met die energietransitie wel mee zal vallen. Maar we hebben meer doelen nodig dan nu geformuleerd zijn. Niet alleen zonnepanelen op daken, maar ook windmolens en zonneparken horen hierbij", zegt op den Dries.
Het college van B&W wil graag dat inwoners zelf initiatieven en ideeën ontplooien voordat het te laat is. "We zien zulke initiatieven al in Haarle ontstaan, maar ook in Daarle begint dit idee in te dalen. Want als wij de doelen zelf niet halen, gaan anderen straks bepalen hoe de klimaatdoelstellingen gehaald worden", zegt op den Dries.
Tekst gaat verder onder video:
Dennis op den Dries roept burgers en politici op voor klimaat

Investering door gemeente

"Bagatelliseren werkt contraproductief", zegt op den Dries. Het college wil dan ook inwoners bij de CO2 reductie betrekken door hen op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Maar het is de gemeente die uiteindelijk op de klimaatdoelstellingen wordt afgerekend.
De gemeente heeft als doelstelling een CO2 reductie van 20 procent te realiseren in 2020 ten opzichte van 2008. de gemeente geeft alvast het goede voorbeeld. Daarom investeert de gemeente Hellendoorn 557.000 euro in duurzaamheidsmaatregelen.

Houtsnippers

Diverse gemeentelijke gebouwen worden voorzien van zonnepanelen, negen gebouwen krijgen zonneboilers, worden warmtepompen in het Huis voor Cultuur en Bestuur aangesloten op de vloerverwarming en worden houtsnippers uit de gemeente Hellendoorn gebruikt om zwembad Het Ravijn op temperatuur te houden.
Deze laatste maatregel levert de gemeente zelfs 50.000 euro voordeel op omdat de houtsnippers niet van elders gehaald hoeven te worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.