Regio Almelo

Kort geding om Almeloos gezin uit huis te zetten uitgesteld

Het kort geding dat de Almelose Woningstichting Beter Wonen had aangespannen tegen een gezin, vanwege de aanwezigheid van 95 gram hennep in hun woning, is uitgesteld. De advocaat van de familie is gevallen en kon daarom niet bij de zaak zijn.
Beter Wonen spande het kort geding aan omdat burgemeester Gerritsen van Almelo het huis waar het gezin woont voor een periode van zes maanden wil sluiten.

Damoclesbeleid

Bij een grote politie-inval in de wijk Nieuwstraatkwartier in september werd de 43-jarige hoofdbewoner van zijn bed gelicht. In het huis trof de politie 95 gram hennep aan.
Volgens burgemeester Gerritsen is dat een handelsvoorraad en op grond van het zogenaamde Damoclesbeleid wordt er strikt gehandhaafd. De man wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij zit nog steeds vast.

Wanhopig

De 39-jarige echtgenote van de verdachte is ondertussen wanhopig. Zij dreigt met hun drie eigen kinderen en twee pleegkinderen op straat te worden gezet.
Van drugshandel vanuit de woning is volgens haar geen sprake. "Het betekent dat mijn gezin uit elkaar valt. Dat mij de kinderen worden afgenomen. Dat ik drie jaar geen woning meer kan huren en dat ik een half jaar de huur van deze woning moet doorbetalen."

Bestuurlijke spierballen

De huisarts van het gezin, dokter Danielle Groenewold, trekt zich het lot van de vrouw en de vijf kinderen aan. Ze vindt dat het optreden van de overheid alle proporties te buiten gaat.
Ze hoopt dat de burgemeester coulant is in het belang van de kinderen. "Als ze uit hun woning worden gezet is het drama compleet. Wie is daar bij gebaat? Je hebt je bestuurlijke spierballen laten zien, maar in feite niets bereikt. Alleen maar meer kosten voor de maatschappij."
Almelo overschreed vorig jaar het budget voor jeugdzorg met ruim 7 miljoen euro. 

Kinderen van bed gelicht

Bij de inval zijn ook de kinderen van bed gelicht. Een van hen keek in een getrokken pistool. Ze ondergaan nu traumabehandeling. Het gezin woont niet in de wijk waar zoveel om te doen is geweest. 
De Woningstichting laat weten dat ze 'in principe' geen gezinnen met kinderen op straat zet, maar gebonden is aan het hennepconvenant met de gemeente.
Woordvoerder Irma Westerhof: "Naast het juridische, heeft deze zaak ook een maatschappelijk aspect. Wij zijn in overleg met verschillende partijen in de zorg. We hebben wel een tweede-kansbeleid maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat iemand per kerende post een nieuwe woning krijgt."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.