Vechtdal

Leerlingen school in Dalfsen gaan elke dag rondjes om het schoolplein rennen

Een mijl rondom school rennen. Dat is wat leerlingen van basisschool De Uitleg in Dalfsen vanaf vandaag elke dag gaan doen. Even geen wiskundesommen of aardrijkskundeles. Even alleen maar rennen. De school wil kinderen op deze manier bewust maken van het belang van goede dagelijkse beweging.
Vandaag trapte niemand minder dan Erben Wennemars de 'Daily Mile' af. Eén mijl is 1,6 kilometer. En om dat elke dag te halen, moeten kinderen vier rondjes om het schoolplein rennen. "Maar het gaat niet per se om de afstand", vertelt Nadja Pruim van basisschool De Uitleg.
"Het maakt ook niet uit of iemand het rent of dat iemand het liever loopt. Het gaat erom dat de kinderen dagelijks hun beweging krijgen."
Pruim merkt op school dat basisschoolkinderen dagelijks niet voldoende bewegen. De school startte begin deze maand een project genaamd 'Ga voor gezond' om leerlingen bewust te laten worden van een gezonde levensstijl. De invoering van de dagelijkse mijl is hier een onderdeel van.

Beelschermen vs. buitenspelen

"Kinderen zitten steeds meer binnen en zitten helaas steeds meer achter hun schermpje. Het echte buitenspelen van vroeger is niet meer echt van deze tijd. En dat is jammer. Van bewegen krijgen ze meer energie en kunnen ze zich beter concentreren in de les", vertelt Pruim. 
Het is de bedoeling dat alle basisschoolkinderen vanaf vandaag elke dag een ommetje rennen. En dat gaat als volgt: de leerkracht bepaalt op welk moment van de dag het 'renrondje' wordt ingelast en in die tijd kunnen de kinderen even rennen.

'Vier rondjes?!'

Het enthousiasme zat er vandaag goed in. Ook al was het voor sommigen best zwaar. "Het was best pittig. Ik had op het laatst last van steek", zegt een leerling uit groep zeven.
Twee meiden denken de dagelijkse rennen wel goed vol te houden: "Ik denk het wel, ja. Maar niet vier rondjes", weet ze nu al.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.