Enschede

Justitie over kritiek op onderzoek cryptofoons: 'We herkennen ons niet in beeld advocaten'

Het programma IronChat werd door criminelen gebruikt om met elkaar te kunnen communiceren
Het programma IronChat werd door criminelen gebruikt om met elkaar te kunnen communiceren © RTV Oost
Justitie weerspreekt de kritiek van advocaten op het onderzoek naar de zogenoemde cryptofoons. De strafpleiters zeggen over aanwijzingen te beschikken dat het Openbaar Ministerie het onderzoek mogelijk op onjuiste gronden is opgestart. "We herkennen ons niet in het beeld zoals de advocaten dat schetsen", aldus justitie.
Zoals RTV Oost woensdag meldde, is er beroering ontstaan rond de 'operatie Goliath': het onderzoek waarin het de politie lukte om mee te lezen in 258.000 chatgesprekken door criminelen.

Sterk staaltje

Het Openbaar Ministerie verklaarde altijd dat dit het resultaat was van een sterk staaltje digitaal speurwerk. Hierdoor lukte het om mee te lezen in de cryptofoons: speciale mobieltjes die criminelen gebruiken om in het geniep met elkaar te kunnen communiceren.

Criminele informant

De 'operatie Goliath' was volgens justitie opgestart naar aanleiding van een witwasonderzoek. Advocaten daarentegen zeggen over aanwijzingen te beschikken dat het lukte om de 258.000 chatgesprekken te onderscheppen doordat een criminele informant de sleutel tot de cryptofoons aan de politie overhandigde. In dat geval heeft het OM onjuiste informatie verschaft over de aanleiding van het onderzoek en heeft de bewijzen zodoende onrechtmatig in handen gekregen, aldus de strafpleiters.

'Niet herkennen in beeld'

Het OM zegt zich "niet te herkennen in het beeld zoals de advocaten dat schetsen over hoe we het onderzoek zijn begonnen". 
Justitie weigert verder in detail te treden maar zegt te blijven bij wat er tijdens de persconferentie over het onderzoek is gezegd. Daarin verklaarde de politie Oost-Nederland er als eerste korps in te zijn geslaagd om de geheime codes voor de cryptofoons te ontsleutelen.

'Binnen kaders wet'

Een woordvoerster van justitie benadrukt dat er in de 'operatie Goliath' niets onrechtmatigs is gebeurd: "Deze bijzondere opsporingsmethode is vooraf getoetst bij de rechter-commissaris. Gedurende het onderzoek zijn we binnen de kaders van de wet gebleven. Tijdens de zitting zullen nader ingaan op de punten die de advocaten nu aandragen. We reageren in dit stadium niet inhoudelijk. Dat is iets dat in de zittingszaal thuishoort."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.