Hardlopers Enschede en Hengelo laten zich niet afschrikken door aanrander

Mobiele telefoon in de jaszak, de muziek iets zachter of zelfs helemaal geen oortjes meer in. Hardlopers tussen Enschede en Hengelo zijn alert door de berichten over de aanrander die weer in het gebied actief is. Maar de gebieden waar hij toesloeg mijden? "Ik laat me er niet door beperken en ga toch gewoon rennen."

Woensdagochtend aan de Leutinkveldweg, vlak bij het Lonnekermeer. Vrijwel alle wandelaars, fietsers en hardlopers kennen het verhaal van de aanrander die al sinds de zomer actief is tussen Enschede en Hengelo. Dat hier op zondagochtend 2 september een 34-jarige vrouw slachtoffer werd, weet niet iedereen. 

'Mobiel bij de hand'

"Ik ben er wel van geschrokken", vertelt een jonge hardloopster. "Ik heb mijn mobiel bij de hand en let meer op fietsers. Ik heb wel oortjes in, maar daar hoor ik genoeg doorheen." Een andere vrouw heeft haar telefoon niet meegenomen. "Had ik eigenlijk wel moeten doen om iemand op te roepen of om een foto te kunnen maken", vertelt ze. 

Toch blijven de hardlopers nuchter. "Ik heb hierbij gelezen dat het vooral aanraken is. Borsten, billen. Het lijkt me heel naar als je dat overkomt. Maar nog erger zou zijn als je hoort van messen of verkrachting. Dan zou ik andere keuzes maken. Maar hierbij denk ik: ik ga gewoon rennen. Al hoop ik wel dat ze hem gauw pakken. Het is naar voor de dames die het is overkomen." 

Tekst gaat verder onder de video

Leontien van Hummel woont op een steenworp afstand van de plek waar de 34-jarige vrouw begin september werd betast. "Ik had net gefietst met vriendinnen. We stonden op de kruising van de Lonnekermeerweg en de Leutinkveldweg nog even na te kletsen. Op dat moment is de vrouw aangerand." 

'Niets gemerkt'

Leontien en haar vriendinnen hebben er niets van gemerkt. "Nee, het was heel druk die ochtend. Het was mooi weer en er waren veel wandelaars en fietsers. Pas later kwam ik er via social media achter wat er was gebeurd. Daarna heb ik mijn vriendinnen een bericht gestuurd met de vraag of hen iets is opgevallen. Maar niemand van ons kan zich iets herinneren." 

In de buurt wordt nuchter gereageerd op de berichten. Alertheid is er wel. "Ik doe sowieso geen oortjes meer in", zegt Van Hummel. "Mijn vriendinnen zeggen al dat ik niet meer alleen moet gaan hardlopen, omdat het te gevaarlijk is. Nou ben ik zelf niet zo bang, maar ik heb wel een dochter van 12 en ik wil haar wel graag beschermen tegen deze idioot." 

Tekst gaat verder onder de video

13 tips

De aanrander sloeg vooral toe in het gebied rond de Enschedesestraat tussen Enschede en Hengelo. Ook in de wijken Twekkelerveld en 't Zwering in Enschede heeft hij meerdere slachtoffers gemaakt. Na de uitzending van Opsporing Verzocht kreeg de politie dertien tips binnen. Daarbij zit volgens de politie interessante informatie waar ze verder mee kunnen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.