'Gemeente Raalte had Straathof nooit omgevingsvergunning mogen verlenen'

De gemeente Raalte had nooit een omgevingsvergunning mogen verlenen aan de omstreden varkenshouder Adriaan Straathof. Milieuadviseur Marcel Middelkamp kwam vandaag met dit verwijt tijdens een zitting bij de Raad van State.

Volgens Middelkamp was een Bibob-onderzoek gewenst, omdat Straathof een lang verleden heeft met zware milieuovertredingen. Bij zo’n onderzoek wordt bekeken of de vergunning mogelijk zal worden gebruikt voor criminele activiteiten. In Duitsland geldt voor Straathof zelfs een beroepsverbod, aldus Middelkamp.

Geen reden

Maar de gemeente Raalte zag geen reden voor een Bibob-onderzoek, zegt een woordvoerster. Er kwam een vergunning voor een verandering van het bedrijf van Straathof aan de Nijverdalseweg in Mariënheem. Het aantal varkens van ruim 14.000 stuks wordt iets verlaagd. De stallen worden deels verbouwd en er komt nieuwbouw.

Middelkamp, die optrad namens omwonenden en de stichting Leefbaar Buitengebied, klaagde over de brandveiligheid. Die is volgens hem niet goed geregeld in de vergunning. Bij de omwonenden heerst onrust, omdat een ander varkensbedrijf van Straathof in de Betuwe is afgebrand.

Angst onterecht

Maar de gemeentewoordvoerster vindt die angst onterecht. De situatie op de boerderij is volgens haar veilig, de brandveiligheidseisen zijn streng. De Raad van State gaat de vergunning nu kritisch bekijken.


Het oordeel volgt over zes weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Raad van State Marienheem Salland Raalte Nieuws
Deel dit artikel: