Eaton

Overijsselse metaalbedrijven meerdere dagen plat; strijd om de metalektro CAO verhardt

Eaton Holec aan de Europalaan in Hengelo
Eaton Holec aan de Europalaan in Hengelo © RTV Oost / Rogier van den Berg
De metaalstakingen voor een goede cao metalektro verharden. Bij de Eaton-fabriek in Hengelo houden werknemers sinds maandag een wisselstaking. Elke dag van de week legt een andere afdeling het werk neer. Het is de eerste keer dat medewerkers van Eaton meerdere dagen achter elkaar staken.
Ook de medewerkers van vrachtwagenproducent Scania en Broshuis Kampen doen mee aan de nieuwe actieronde. Ze staken vanaf deze week vier vrijdagen achter elkaar. De druk op de onderhandelingen wordt met de meerdaagse stakingen verder opgevoerd. Inzet is en blijft een goede toekomstbestendige cao Metalektro.
De vakbonden eisen onder meer een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent. Ook willen de bonden een zogenoemd generatiepact en maatregelen om meer invloed te hebben op werktijden. Er moet volgens FNV en CNV een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering. Daarbij hoort ook dat de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk getrokken worden.
werknemers Scania staken in Zwolle
werknemers Scania staken in Zwolle © RTV Oost / Mark Bakker
Anita Dries, bestuurder van FNV Metaal: "De Eaton-stakers laten met de twee keer 48 uur wisselstaking zien dat ze door strijden totdat er een goede cao ligt, net als de stakers bij Scania en Broshuis in Zwolle die al een paar keer eerder deelnamen aan stakingsrondes. Ook buiten Overijssel doen bedrijven deze week mee aan de staking."
De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.