Deventer

Gemeente Deventer verliest hoger beroep in geschil met omstreden advocaat over persoonsgegevens

Raad van State
Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
De gemeente Deventer heeft een hoger beroep verloren in een geschil met een omstreden advocaat. Dat heeft de Raad van State vandaag bekendgemaakt. De gemeente weigerde de advocaat toegang in een procedure over persoonsgegevens.
De advocaat was eerder door meerdere rechtbanken vanwege misbruik van recht buiten de deur gezet. Hij had volgens de gemeente Deventer een verdienmodel ontwikkeld met procedures tegen gemeenten. Daarbij werd via Wob-procedures om informatie gevraagd die lastig kon worden verstrekt.
Gemeenten kwamen daardoor te laat met een reactie en dat kon voor de advocaat en zijn klanten inkomsten opleveren uit dwangsommen die de gemeenten dan moesten betalen. Aan zulke praktijken is nu wettelijk een einde gemaakt.

Andere wet

De advocaat probeerde bij de gemeente Deventer voor een klant alsnog persoonsgegevens los te krijgen, maar nu met beroep op een andere wet. Hij werd door de gemeente buitenspel gezet. De rechtbank in Zwolle vond dat de gemeente hier te ver ging. Om advocaten het werk onmogelijk te maken, moeten zwaarwegende bewijzen worden geleverd. De bewijzen die de gemeente aandroeg wogen volgens de rechtbank niet zwaar genoeg.
De Raad van State is het eens met de rechtbank. De Raad verwierp ook de bezwaren van de advocaat. Hij stelde dat hij 1800 euro inkomsten was misgelopen door de handelwijze van de gemeente Deventer, maar er is volgens de Raad niet aangetoond dat de advocaat en zijn klant een overeenkomst hadden gesloten om te procederen.

Huiduitslag

Dat is ook niet aannemelijk, omdat die klant moeilijk 200 euro per uur kon betalen. Hij zat in de schuldsanering. Een schadeclaim van de advocaat van 15.000 euro vanwege toegenomen huiduitslag door stress in het geschil met de gemeente Deventer is ook verworpen.

De advocaat had die huidklachten al voordat hij met de gemeente in de clinch raakte, aldus de Raad.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.