2018 was een dramatisch aardappeljaar voor Overijsselse telers

Nergens in Nederland was de aardappeloogst in 2018 zo slecht in vergelijking met het voorgaande jaar als in Overijssel. De oogst was afgelopen jaar in onze provincie een derde minder dan in 2017. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De slechte oogst van het gewas is te wijten aan de lange droge zomer. Ruim een half jaar geleden werd al duidelijk dat de telers een erg slecht jaar hadden. Nu blijkt het het 'jaar-op-jaarverschil' nog niet zo groot is geweest sinds 2000.

Regionale verschillen

Na Overijssel volgt Zeeland, waar het verschil in vergelijking met het voorgaande jaar 30 procent is. Het minst grote opbrengstverschil is in  Noord-Holland en Zuid-Holland, daar daalde de oogst met 15 procent.

Volgens Cor Pierik, verantwoordelijke voor landbouwcijfers bij het CBS, geven de oogstcijfers een goed beeld van de regionale verschillen tijdens de periode van droogte in Nederland.

Aardappelen en uien worden namelijk door het hele land geteeld, en ze komen later van het land dan bijvoorbeeld tarwe. Dat gewas was tegen de tijd dat de droogte aanbrak, al verder volgroeid dan de uien en de aardappelen.

Uienoogst

Ook de oogst van uien nam vorig jaar in Overijssel af. Het verschil ten opzichte 2017 was een kleine 10 procent. Opvallend is dat het jaar-op-jaarverschil van de uienopbrengst alleen in Noord-Holland minder slecht was.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: