Twentse jager die wolf doodschoot: "Ik handelde uit noodweer"

Er loopt op dit moment een strafrechtelijk onderzoek tegen hem, maar hij is geen moment bang voor eventuele juridische gevolgen. Sterker, de 68-jarige jager uit Twente die in Duitsland een wolf doodschoot, is op dit moment alweer aan het jagen in de buurt van Berlijn: “En als ik niet correct had gehandeld, hadden de Duitse autoriteiten mijn jachtakte wel ingenomen. Maar het was overduidelijk dat ik handelde uit noodweer.”

door Jan Colijn

Eerder deze week ontkende hij nog toen hem de vraag werd voorgelegd of hij degene was die de wolf had doodgeschoten. “Tja, ik kon weinig anders dan ontkennen. Het ligt namelijk allemaal supergevoelig. Ik ben ook heus niet trots op wat ik heb gedaan. Maar op dat moment kon ik niet anders dan schieten.”

Tegenover RTV Oost vertelt de jager nu voor het eerst zijn verhaal. 

Het was de hond of de wolf
68-jarige jager

Gepokt en gemazeld

De Twentenaar, gepokt en gemazeld in de wereld van de jacht, maakte deel uit van een grote groep jagers, die twee weken geleden in de buurt van Berlijn bezig was met een drijfjacht. “We waren met een grote groep. Een stuk of tien jagers uit Twente en Gelderland en een stuk of veertig Duitse drijvers. Met een tiental speciaal getrainde jachthonden. Zelf zat ik circa twee meter hoog op een hoogzit toen die wolf dichterbij kwam. Hij passeerde op een afstandje van een meter of tien. Hij was echt hondsbrutaal. Keek me aan, maar trok zich totaal niets van me aan. Pas toen ik zwaaide, liep hij weg.”

'Enorm agressief'

Op dat moment kwam ook de hond van een van de drijvers dichterbij. “De wolf werd ineens enorm agressief en opende meteen de aanval op een kleine jachtterriër van een van de Duitse drijvers. Op een kleine 150 meter afstand. Het was één schot en hij was meteen dood.” Daarop drong het besef door: "Ik was totaal overdonderd door wat er zojuist was gebeurd."

Volgens de Twentse jager had hij echter geen keus. “Het was de hond of de wolf.” De hond werd zwaar toegetakeld. “Hij heeft alle spuiten gehad. De Duitse eigenaar heeft bij de dierenarts 1.100 euro kosten gemaakt.”

Gemeld bij autoriteiten

Omdat de wolf beschermd is, meldden de jagers het incident bij de jachtleider en de pachter van de jachtgrond, die vervolgens de Duitse autoriteiten inlichtten.

Gemoederen hoog opgelaaid

De gemoederen laaiden in Duitsland vervolgens hoog op. Duitse dierenliefhebbers spreken er schande van, vooral toen bleek dat er een Nederlandse jager bij betrokken was. Intussen loopt er een officieel strafrechtelijk onderzoek tegen de Tukker. Op verzoek van de Duitse jagersvereniging staat een Duitse advocaat, gespecialiseerd in het jachtrecht, de Twentse jager juridisch bij. Juist omdat de jagersvereniging  wel eens duidelijk wil hebben wat jagers nu wel of niet mogen tegen agressieve wolven.

'Loopt spuigaten uit'

“Het loopt daar in Duitsland echt de spuigaten uit”, zegt de Tukker. “Die wolven vermenigvuldigen zich in rap tempo en ze richten slachtingen aan onder veestapels. Ook in Nederland zitten al veel meer wolven dan we denken. Dat wordt hier nog wat met al die boeren en hun vee.”

Dat wordt hier nog wat met al die boeren en hun vee
68-jarige jager

Niet bang voor justitie

Het gaat vermoedelijk nog maanden duren voor de Twentse jager weet waar hij juridisch aan toe is. Hij is echter niet bang voor de Duitse justitie. “Ik heb een getuige die precies heeft gezien wat er is gebeurd en we hebben foto’s van de toegetakelde hond. Kijk, we hadden die wolf ook weg kunnen slepen, maar we hebben alles keurig gemeld bij de autoriteiten.”

Alweer op jacht

De Duitse agenten, die na het schietincident werden gealarmeerd, waren volgens de jager geen moment onder de indruk. “Er worden daar regelmatig wolven doodgeschoten. Het nieuwe is alleen dat het deze keer is gedaan door een Nederlandse jager. Maar weet je, ik ben niet eens meegenomen naar het politiebureau of zoiets. Alles werd ter plaatse afgehandeld."

Hij vervolgt: "Als ik niet juist had gehandeld, hadden ze mijn jachtakte heus wel ingenomen. Ja, die heb ik nog steeds. Sterker, op dit moment ben ik in de buurt van Berlijn weer aan het jagen. Als er ook maar enige twijfels waren over mijn optreden, was dat natuurlijk totaal ondenkbaar. Het was overduidelijk dat ik handelde uit noodweer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Hengelo Regio Hengelo Groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: