nieuws

Economische groei Overijssel trekt door, steeds meer banen beschikbaar

Economie in Overijssel maakt sterke groei door
Economie in Overijssel maakt sterke groei door © RTV Oost
De werkgelegenheid in Overijssel neemt de laatste twee jaar sterk toe. Sinds de provinciale economie in 2014 uit de rode cijfers wist te komen groeit het aantal banen in Overijssel stelselmatig met een paar procent per jaar.
In 2017 steeg de werkgelegenheid met 2,6 procent, gevolg door een groei van 2,4 procent vorig jaar. Dit blijkt uit de nieuwste werkgelegenheidscijfers van het provinciaal werkgelegenheidsregister.

Overijssel had 596.000 banen in 2018. Ook het aantal bedrijfsvestigingen is in 2018 gegroeid met 2,8% tot een totaal aantal vestigingen van 101.500.

Informatiesector in grootte verdubbeld

De laatste 10 jaar is de informatie- en communicatiesector in grootte verdubbeld. Deze groei komt vooral door de digitalisering en automatisering in de samenleving. De groei binnen de sector komt vooral door de ontwikkelingen in software, het laten maken van websites en de informatietechnologie.

Digitalisering kost 1 op de 3 banen in financiële sector

Digitalisering is daarentegen ook een van de redenen voor de daling van de werkgelegenheid in de financiële sector. Bedrijven in de financiële sector moesten na de bankencrisis van 2008 bezuinigen. Door processen en diensten te automatiseren en te digitaliseren kostte dit 1 op de 3 banen in 10 jaar tijd.

Minder agrarische bedrijven door schaalvergroting in landbouw

Net als in de financiële sector daalt het aantal banen in de sector landbouw. Deze sector heeft al jaren met krimp te maken. Dit komt omdat het aantal landbouwbedrijven daalt en de overblijvende bedrijven in omvang groeien. Deze schaalvergroting zorgde tot 2015 voor een structurele daling van de werkgelegenheid.

Bouw- en transportsector conjuctuurgevoelig

De sectoren bouw, onroerend goederendiensten, industrie en vervoer en opslag zijn direct getroffen tijdens de crisis. Deze sectoren zijn gevoelig voor de op- en neergaande beweging in de economie (conjunctuur). Doordat bedrijven en consumenten minder geld uitgeven daalt de vraag naar producten. Deze sectoren zijn sneller en sterker gekrompen dan gemiddeld tijdens de crisis. Na de crisis zijn deze sectoren sterker dan gemiddeld gegroeid.

Bezuinigingen treffen zorg en onderwijs

Sectoren die minder gevoelig zijn voor conjunctuur zijn de niet-commerciële diensten zoals zorg en onderwijs. Dit komt omdat de vraag naar deze diensten, ook in crisistijd, nauwelijks vermindert. In tijden van crisis moesten deze sectoren ook bezuinigen. De bezuinigingen leiden tot beleidskeuzes waarvan het effect later merkbaar is.
Het herstel in de niet-commerciële sectoren heeft ook later plaatsgevonden en met een lagere groei dan gemiddeld.

Commercie en handel hadden weinig last van crisis

De commerciële diensten en de handel hebben het minst last gehad van de crisis. Deze sectoren hadden maar 1 jaar krimp (in 2013 of 2015) en groeien nu sterker dan voor de crisis. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.