Blinden en slechtzienden in Zwolle behalen EHBO-diploma

Voor iemand met een normaal zicht is een EHBO-cursus soms al ingewikkeld, maar wat als je deels of volledig blind bent en iemand moet helpen in een noodsituatie? Veiligheidsregio IJsselland heeft een EHBO-cursus speciaal gericht op blinden en slechtzienden. Er deden zes cursisten mee, die vandaag allemaal een diploma kregen.

Jan Meppelink is volledig blind, maar dat weerhield hem er niet van om mee te doen. Mensen in nood helpen is voor hem dan ook geen probleem.

"Ik hoor het vaak als er iets met iemand gebeurt, ook al zie ik het niet. Dan zijn er vaak andere mensen die reageren. Als ik dan EHBO heb, kan ik het slachtoffer toch helpen. Ik denk wel dat ik als voordeel heb dat ik niet afgeleid raak als er mensen om mij heen staan. Ik ben helemaal gericht op de patiënt."

Visueel

"Normaal gesproken is een EHBO-cursus heel visueel ingesteld", vertelt cursusleider Claudia Batterink. "Als instructeur laat je zien wat een EHBO'er moet doen. Bij deze doelgroep gaat dat niet. Daarom gebruiken we wat hulpmiddelen. De cursisten kunnen bijvoorbeeld met speciale poppen voelen wat een stabiele zijligging is."

Een lesboek met theorie kunnen de cursisten niet lezen. "Daarom kunnen ze het lesboek luisteren. Soms maakt dat het wel lastig, want een boek is vaak ook visueel ingesteld." Die theorie wordt tijdens de cursus dan extra uitgelegd. 

Redden

De Veiligheidsregio heeft deze cursus georganiseerd en vindt dat blinden of slechtzienden ook eerste hulp kunnen verlenen. "We vinden het belangrijk dat mensen zichzelf kunnen redden als er iets ernstigs gebeurt, of een ander kunnen redden. Ook mensen die een beperking hebben, moeten dat volgens ons kunnen", vertelt Norbert Bosman van de Veiligheidsregio.

 

Volgens Bosman zijn ook blinden of slechtzienden goed in staat om de cursus te volgen. "We merken dat ze heel goed in staat zijn eerste hulp te verlenen. Ik heb een paar keer meegedaan als oefenslachtoffer en merkte dat ze door heel goede vragen te stellen hun visuele beperking voorbijgaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
ehbo Zwolle blind slechtziend Nieuws
Deel dit artikel: