Expeditie Oost: Troostdichter Boudewijn Betzema gaat weer mensen troosten in Zwolle

Het is vandaag de laatste dag dat Boudewijn Betzema in zijn kleine dichtershuisje in Deventer gedichten schrijft om mensen te troosten. De Deventenaren leken niet veel troost nodig te hebben, merkt Boudewijn. Vanaf april 2019 is hij weer in Zwolle te vinden met zijn troostende woorden.

Huisje met troost

Het troosthuisje van Boudewijn, naast de Lebuinuskerk in Deventer, is klein. In het midden staat een tafel met wat stoelen. In de hoek een tafeltje met glazen en drinken. Veel meer past er niet in.

Op de tafel ligt zijn derde dichtbundel 'Troost'. De bundel heeft een katoenen kaft, die ook meteen gebruikt kan worden als zakdoek. "Daar hebben we bewust voor gekozen. Een zakdoek leek ons wel handig in een troosthuis", lacht Boudewijn.

Mensen kunnen gewoon zijn gedichtenhuisje binnenlopen, Boudewijn schrijft dan een gedicht om mensen te troosten in hun verdriet. Een jaar lang heeft Boudewijn bezoekers hier voorzien van troostgedichten.

Van Deventer naar Zwolle

Vandaag is zijn laatste dag in Deventer, maar hij stopt niet als troostdichter. Vanaf april is troostdichter Boudewijn weer te bezoeken in zijn troosthuisje in Zwolle en zal hij daar klaarstaan met een gedicht voor één ieder die wel wat troost kan gebruiken. 

Maar vandaag dus nog voor één keer in Deventer. Op donderdag- en vrijdagochtend kunnen mensen naar binnen wandelen. Er is op deze twaalf vierkante meter heel wat lief en leed gedeeld.

Boudewijn met zijn dichtbundel 'Troost' (Foto: RTV Oost)
Boudewijn met zijn dichtbundel 'Troost' (Foto: RTV Oost)
Fotograaf: RTV Oost

Deventenaren zonder troost? 

Boudewijn heeft door de jaren heen troosthuisjes gehad in Zutphen, Zwolle, Nijmegen en Deventer. En hij kijkt uit naar zijn terugkomst in Zwolle. De opkomst in Deventer viel, op z'n zachts gezegd, wat tegen.

"Ja, de opkomst was triest hier. Waar ik in Zwolle echt veel bezoekers kreeg in het troosthuisje, komen hier in Deventer nauwelijks mensen binnen. Misschien hebben mensen in Deventer geen troost nodig."

'Heftig'

"Vaak zijn het best heftige verhalen die mensen met mij delen. Mensen vinden het fijn om even hun hart te luchten. Het kan dan om van alles gaan: van een overleden opa tot iemand die kampt met borstkanker. En dat is soms best heftig. Ik kan soms zelf ook wel even een troostgedicht gebruiken", zegt hij.

Boudewijn schrijft zijn troostgedichten niet meteen. "Nee, daar gaat wel wat tijd in zitten, hoor. Ik loop soms uren langs de IJssel, gewoon om mijn hoofd even leeg te krijgen. Ik luister heel veel naar mensen. Meestal kan ik mensen een week later het gedicht aanbieden. Als ze me dan een knuffel geven, denk ik: ja, hier doe ik het echt voor."

Bert deelt zijn eigen, spontaan gemaakte gedicht (Foto: RTV Oost)
Bert deelt zijn eigen, spontaan gemaakte gedicht (Foto: RTV Oost)
Fotograaf: RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: