Regio Enschede

Nog geen einde aan tbs van Enschedeër die bijna hele leven achter de tralies zat

De man zit al bijna zijn hele leven achter tralies
De man zit al bijna zijn hele leven achter tralies © RTV Oost / Rogier van den Berg
De tbs met dwangverpleging van een 37-jarige Enschedeër zou met nog twee jaar verlengd moeten worden. Dat was donderdag de eis van de officier van justitie in de rechtbank Almelo.
De officier van justitie volgt met de eis het advies van de Pompekliniek in Nijmegen waar S. sinds twee jaar behandeld wordt. De Enschedeër is in twee zaken veroordeeld tot dwangverpleging.

Strafblad

De man komt al vanaf zijn dertiende jaar in aanraking met politie en justitie. Hij was in mei 2000 betrokken bij een steekpartij voor café Ollies aan de Posten in Enschede waarbij de 37-jarige Huub Hendriks overlijdt. Een vriend van Hendriks raakt zwaar gewond. De Enschedeër wordt ondanks zijn jonge leeftijd tot 8 jaar celstraf veroordeeld voor betrokkenheid bij doodslag. In hoger beroep krijgt hij uiteindelijk 7 jaar. Vanaf dat moment zit hij bijna altijd in de gevangenis. Als hij vrijkomt in 2006 pleegt hij een diefstal met geweld. Dit levert hem een celstraf van 15 maanden op. Weer op vrije voeten na die straf berooft hij weer iemand, hier krijgt hij uiteindelijk in hoger beroep 3 jaar cel voor. 
In 2013 komt de tbs voor het eerst om de hoek kijken wanneer de man veroordeeld wordt voor weer een beroving. Dit keer van een snackbar in zijn woonplaats. Hij krijgt tbs met voorwaarden, de 'lichte' versie van tbs. Die wordt  omgezet in dwangverpleging als hij in 2017 zijn vriendin mishandeld. In de strafzaak over die mishandeling krijgt hij een tweede tbs met dwangverpleging. De rechters willen voor eens en altijd zekerheid dat hij niet eerder op straat komt, voordat hij uitbehandeld is en geen gevaar meer vormt voor de maatschappij. 

Verminderde verstandelijke ontwikkeling

Deskundigen stelden van dat de man een verminderde verstandelijke ontwikkeling heeft en daarnaast kampt met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) met narcistische kenmerken. Iemand met ASP is onder andere prikkelbaar en kan snel agressief worden, zonder dat hij zich er schuldig over voelt.
Tijdens de rechtszaak rond de tbs-verlening donderdag gaf hij aan dat hij zich niet gaat verzetten tegen nog 2 jaar dwangverpleging. "Zolang de druk van de tbs er is, heb ik nog wel een beetje motivatie", vertelde hij de Almelose rechters. "Hoelang ik die motivatie nog heb weet ik niet, het drukt wel heel erg op me. Ik hoop wel dat er binnen die 2 jaar iets gaat gebeuren waardoor ik de dingen kan doen die ik ambieer." Hij wil namelijk zo snel mogelijk beginnen met een opleiding aan een islamitisch instituut in Rotterdam.

Beperkte vrijheid

De kans op een snel begin van die opleiding lijkt minimaal. Afgelopen weekend werd er op zijn kamer in de Pompekliniek een mobiele telefoon gevonden. Het bezit van telefoons is verboden en op dit moment zijn alle vrijheden van de Enschedeër beperkt. Hij mag alleen nog op zijn eigen afdeling komen en bezoek van zijn ex met hun kind is beperkt tot een uur in de week. Daarnaast is de man pas net begonnen met het volgen van therapie. De kliniek denkt dat het nog wel even gaat duren voordat hij uitbehandeld is. 
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.