nieuws

Uitnodiging boakebouwers Espelo voor paasvuurcriticasters uit de politiek

Record paasvuur van Espelo in 2012
Record paasvuur van Espelo in 2012 © RTV Oost
De politiek moet eerst maar eens een kijkje nemen bij het paasvuur in Espelo om met eigen ogen te zien hoe het er werkelijk aan toe gaat rond het verzamelen van het hout voor het paasvuur. En later bij het opbouwen en aansteken van de boakes. Met die uitnodiging pareert de organisatie van het paasvuur Espelo de kritiek vanuit de politiek op de eeuwenoude traditie.
Waar hebben we het over? Als je Arjan Stevens over het paasvuur in Espelo ziet praten, de traditie verdedigt, zie je het hem denken. Want in de verdediging moet Stevens. De boakes komen vanuit de politiek steeds meer onder vuur te liggen. Is het wel veilig? Komt er niet te veel fijnstof in de lucht bij het verbranden van al dat hout? En hoe zit het eigenlijk met de dieren die zich in de takken nestelen en levend in brand worden gestoken? 

Vraagtekens

ChristenUnie stelt de luchtvervuiling aan de kaak in het verkiezingsprogramma van de partij, en in mindere mate de risico's die grote paasvuren als Espelo met zich meebrengen voor het publiek. De partij wijst naar Scheveningen waar het rond de jaarwisseling fout ging bij het aansteken van een enorm vreugdevuur.
Ook de Partij voor de Dieren stelt vraagtekens bij de traditie, vanwege de dieren die levend zouden verbranden als de paasbult in de fik wordt gestoken.
Het zijn kritische kanttekeningen bij een traditie die zit verankerd in de Overijsselse volkscultuur. Sterker nog, het paasvuur Espelo staat sinds 2017 op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco. "Gelukkig gaat het om twee relatief kleine partijen", zegt Stevens. En zijn er genoeg ander partijen die wel hun gezond verstand er bij houden en zich focussen op de belangrijke zaken in het leven."

Intensief contact

Stevens wil ook wel inhoudelijk op de kritiek in gaan. "De ChristenUnie moet eerst zelf maar eens komen kijken. De omgeving is hier veel weidser dan in Scheveningen", reageert hij op het veiligheidsaspect. "We doen dit al jaren en hebben intensief contact met de gemeente."
Arjan Stevens pareert kritiek op paasvuren
Maar dan blijft natuurlijk nog over de luchtvervuiling die komt kijken bij het in brand steken van al die paasvuren in Overijssel. Annemarie Groenenberg uit Nieuwleusen is longpatiënt, ze heeft sarcoïdose. Dat is een auto-immuunziekte die ook in haar longen zit. Voor Groenenberg zijn paasvuren een groot probleem, maar ze raakt ook al ernstig in moeilijkheden als ze de rook van een houtkachel inademt. 

Goed luchten

Voor de Nieuwleusense is er maar één oplossing rond Pasen: wegwezen. Meestal zit ze op Texel, maar vorig jaar was dat financieel niet mogelijk. "Dan ga ik kijken waar de paasvuren worden opgebouwd, dan lucht ik het huis heel goed en zorg ik dat er genoeg boodschappen binnen zijn."
hoe kan je in de deze tijd nou nog zoveel rotzooi voor een lolletje de lucht in steken.
Annemarie Groenenberg
De deuren gaan potdicht. Groenenberg kan niet naar buiten omdat ze heel gevoelig is voor slechte luchtkwaliteit. "En op dat moment is de lucht gewoon heel slecht en dan kan ik heel moeilijk ademhalen." Vorig jaar was het extreem. Eerst waren er de paasvuren die in Duitsland werden aangestoken en toen op eerste en tweede paasdag kwamen daar nog eens de Nederlandse paasvuren overheen.
"Het was toen constant en dan wordt ook binnen de luchtkwaliteit gewoon slecht. Hoe kan je in de deze tijd nou nog zoveel rotzooi voor een lolletje de lucht in steken." 
Longpatiënt Annemarie Groenenberg over paasvuren

Groot tegen klein

Arjan Stevens begrijpt dat er mensen zijn die last hebben van de rook. "Het is een oude discussie, die over fijnstof. Pak eerst maar eens de houtkachels aan", vindt hij.
Stevens begrijpt dan weer niet waarom de ChristenUnie het alleen voorzien heeft op  de grote paasvuren zoals in Espelo. De kleintjes blijven buiten schot. "Dit is één grote, er staan meer kleinere in andere gemeenten. Daar komt uiteindelijk samen net zo veel vervuiling vanaf als hier in Espelo."
verbondenheid boven schadelijke effecten.
Eddy van Hijum (CDA)

Steun voor paasvuur

Er is ook steun vanuit de politiek voor de paasvuren. CDA-lijsttrekker Eddy van Hijum staat pal achter het traditionele gebruik. "Het is een traditie die veel verbondenheid met zich meebrengt en ik kan niet ontkennen dat er rook mee gemoeid is", zegt Van Hijum. Maar omdat het zo'n belangrijke traditie is, vindt hij dat niet zo'n probleem. "De verbondenheid mag prevaleren boven de schadelijke effecten die het heeft."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.