ProRail: 'Trein vanuit Enschede een half uur sneller in de Randstad'

De trein moet vanuit Enschede een half uur eerder in de Randstad zijn dan nu het geval is. Dat zegt ProRail-topman Pier Eringa in het AD.

Volgens hem heeft het kabinet te weinig oog voor het spoor in de provincie. In politieke discussies over het spoor gaat het nu vooral over extra treinen in de Randstad en over spoorboekjesloos rijden.

"Voor het noorden, zuiden en oosten is frequentie waarmee treinen rijden echt veel minder van belang", stelt Eringa. "Daar heeft men veel liever een snelle verbinding met het westen."

Eringa wil daarom dat steden als Enschede, Groningen, Middelburg en Maastricht een halfuur snellere treinverbinding met de Randstad krijgen. 

ProRail stelt voor serieus werk te maken van kortere reistijden. De trein zou daarvoor met snelheden tot 250 km/u moeten kunnen rijden. Dat is nu 140 km/u.

Om treinen met snelheden boven de 200 km/u te laten rijden moet het gewone spoor wel op de schop en die hele operatie kan al gauw enkele miljarden euro’ s kosten. Dat bedrag kan volgens Eringa over tien tot vijftien jaar worden uitgesmeerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
ProRail trein Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: