Cultuur

Paasvuur Espelo pareert kritiek Partij voor de Dieren: wij doen juist veel aan natuurbeheer

paasvuur Espelo
paasvuur Espelo © RTV Oost / Robin Tibbe
De bouwers van het paasvuur in Espelo zijn het niet eens met de kritiek van de Partij voor de Dieren die stelt dat jaarlijks vele dieren levend in brand worden gestoken als met Pasen de vuren worden ontstoken. Arjan Stevens, woordvoerder van de bouwers van het paasvuur in Espelo kan het zich niet voorstellen. "Wij hebben in de twee weken dat we het paasvuur opbouwen elke tak in handen. Ik heb nooit dieren gezien."
De Partij voor de Dieren is kritisch op het jaarlijkse gebruik waar veel inwoners van Overijssel voor uit lopen. Met name in de regio Holten is het bouwen van de paasvuren een happening omdat verschillende buurtschappen strijden om de grootste of mooiste boake. Maar hoe zit het met de dieren die zich in de weken voor het ontsteken van het paasvuur in het opgeslagen hout nestelen? 
Paasvuren worden steeds meer een thema.
Arjan Stevens
Arjan Stevens van paasvuur Espelo denkt dat het hard meevalt hoeveel dieren in het hout levend verbranden. Dat er discussie over is, verrast hem niet. "Paasvuren worden steeds meer een thema." Natuurlijk realiseert hij zich ook dat je het waarschijnlijk nooit helemaal kan voorkomen, maar hij wijst liever op al het goede dat de bouwers in Espelo doen voor de natuur. 
"Wij doen veel aan natuurbeheer", legt Stevens uit. In opdracht van natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan wij de Holterberg op om daar jonge aangroei van dennenhout weg van de heide."
Arjan Stevens pareert kritiek op paasvuren
Stevens wil er maar mee zeggen dat er door de boakebouwers ook veel goed werk wordt gedaan. Als er dan al dieren worden verbrand tijdens het aansteken van de paasvuren, wat Stevens zich niet kan voorstellen, dan is het op zijn minst geven en nemen.
"Omdat wij, niet alleen Espelo maar ook de andere paasvuren in Holten, de heide onderhouden heeft onder meer ook de korhoender weer bestaansrecht op de Holterberg. Door onze paasvuren dragen wij daar mede aan bij. Ik denk dat wij ook genoeg terugdoen voor de natuur."
Arjan Stevens pareert kritiek op paasvuren
De Partij voor de Dieren zou graag zien dat boakebouwers in Overijssel later beginnen met het opbouwen van de paasvuren. Want dan krijgen dieren niet de gelegenheid zich uitgebreid te nestelen in het hout. Stevens wijst er op dat de bouwers in Holten pas twee weken voordat de boake in brand wordt gestoken beginnen met bouwen. 

Een meter per dag

Natuurlijk ligt het hout er al wel langer, nu al zelfs, maar Stevens denkt niet dat veel dieren in het hout zullen blijven zitten als eenmaal met de bouw wordt gestart. 
"De belangrijkste reden dat wij zo laat beginnen, is het inzakken van een paasvuur. Een bult zakt met ongeveer een meter per dag. En dus moeten we wel zo laat mogelijk beginnen." 
Dieren heeft Stevens nog nooit gezien tijdens het opbouwen. "We zijn er de laatste twee weken bijna 24 uur per dag bij. Wij bouwen een paasvuur in die periode helemaal met de hand op. Dat gebeurt tak voor tak en daar zit geen dier bij."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.