nieuws

'Geef schapenhouders eerder de mogelijkheid om zich te weren tegen de wolf'

Wacht niet tot de wolf een half jaar rond struint in een gebied, maar geef schapenhouders in gebieden waarin wolven verwacht worden eerder de mogelijkheid om hun dieren te beschermen tegen de wolf. Die oproep doet wolvenkenner Jos de Bruin. 
De Bruin heeft een wolvenopvang in het Duitse Solbeck, ongeveer 15 kilometer van de Nederlandse grens. Al meer dan 20 jaar houdt de in Duitsland wonende Nederlander zich dagelijks met wolven bezig. 
Jos de Bruin van de wolvenopvang in Sonsbeck
Jos de Bruin van de wolvenopvang in Sonsbeck © RTV Oost / Roelof Westerhof

'Nederland is te laat in actie gekomen'

Hij volgt de wolvendiscussie, die in ons land in alle hevigheid gevoerd wordt, op de voet. Ook het wolvenprotocol, dat twee weken geleden werd vastgesteld, kent hij. Zijn conclusie?
Het protocol ziet er prima uit, maar Nederland is te laat in actie gekomen. "Een paar jaar terug had je al kunnen weten dat in Duitsland de populatie stijgt en dat ze steeds verder in westelijke richting trekken. Dus komen ze ook in Nederland aan."

'Preventieve maatregelen vergoeden'

Omdat de wolvenpopulatie in Duitse grensregio's steeds verder groeit, kunnen we ook steeds meer wolven in ons land verwachten. En juist in de verwachting, mist De Bruin een onderdeel in het Nederlandse wolvenprotocol. 
"Waar wolven te verwachten zijn, bijvoorbeeld waar ze het land binnenkomen, zou het zinvol zijn om preventieve maatregelen aan schapenhouders te vergoeden", oppert de eigenaar van de wolvenopvang.
In het huidige protocol, kunnen schapenhouders alleen subsidie voor bescherming van hun schapen krijgen, als de wolf in hun gebied gevestigd is. Voordat een wolf officieel gevestigd is in een gebied, moet hij er een half jaar rond struinen. 
Jos de Bruin van de wolvenopvang in Sonsbeck
Jos de Bruin van de wolvenopvang in Sonsbeck © RTV Oost / Ties van der Heide

'Wolf is een lui dier'

Door schapenhouders eerder geld te geven voor maatregelen om hun dieren te beschermen, kan het aantal schapen dat aangevallen wordt drastisch omlaag, zegt De Bruin.
"Een wolf is nou eenmaal een lui dier. Hij gaat voor makkelijke prooien. Waarom zou hij achter een snelle ree aanrennen, als hij heel gemakkelijk een schaap kan pakken? Stroomdraad werkt heel goed als de wolf meteen weet dat hij een opdonder krijgt als hij in de buurt van schapen komt."

'Het wordt alleen maar meer'

"Als hij eerst een half jaar de tijd krijgt om onbeschermde schapen te kunnen pakken, dan wordt het moeilijk om het een wolf nog af te leren."
En of we de komende jaren meer wolven mogen verwachten in ons land? "Ja", zegt De Bruin. "Het wordt nu en volgend jaar alleen maar meer. Het zou me niks verbazen als de laatste weken een paar wolven Nederland binnen gelopen zijn."
'Geef schapenhouders eerder de mogelijkheid om zich te weren tegen de wolf'
RTV Oost heeft een podcast over de terugkeer van de wolf. De podcast is hier te beluisteren
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.